Estado nutricional y cognitivo de los escolares del distrito de Ccorca (Perú)

Author

Ballonga Paretas, Carla

Director

Canals Sans, Josefa

Arija Val, Victoria

Date of defense

2017-07-25

Pages

298 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

Introducció: Els escolars de les zones rurals de Llatinoamèrica presenten desnutrició crònica afectant a l'estat nutricional i a les capacitats cognitives, intel•lectuals, de comportament i conductuals del nen. Objectiu: Relacionar l'estat nutricional amb el funcionament cognitiu dels nens/es d'entre 6 i 12 anys residents en una zona rural d'extrema pobresa. Subjectes i mètodes: Estudi transversal en 171 escolars de Ccorca. Es va determinar i relacionar l'estat nutricional mitjançant la valoració del consum alimentari, la ingesta d'energia i nutrients, les mesures antropomètriques i els paràmetres bioquímics juntament amb l'avaluació del funcionament neuropsicològic i els problemes psicològics. Resultats: Els escolars consumeixen un PII de > 70% en vitamina A, vitamina D, folats i vitamina B3, i ferro i un PA d'energia del 75%. El 86,5% dels escolars presenten normopès, el 48,2% desnutrició crònica, un 17,7% té anèmia i un 26,7% problemes psicològics. El rendiment en raonament lògic, processament visomotor i atenció auditiva és baix. La memòria visual a curt termini, la memòria de treball i el raonament lògic es troben positivament relacionats amb el nivell d'ingesta de proteïnes, AGPI, minerals i vitamines. Els nivells d'ingesta de vitamina B2 i de ferro es troben positivament relacionades amb els dominis de memòria verbal i visual. Els AGPI, el ferro i el calci es troben associats a un millor rendiment en el domini de control de la impulsivitat. Conclusions: Els escolars presenten una ingesta insuficient de vitamines i minerals, una alta taxa de desnutrició crònica, un estat neuropsicològic baix amb problemes psicològics. La ingesta es relaciona positivament amb les funcions neuropsicològiques i negativament amb els problemes psicològics.


Introducción: Los escolares de las zonas rurales de Latino América presentan desnutrición crónica afectando al estado nutricional y a las capacidades cognitivas, intelectuales, de comportamiento y conductuales del niño. Objetivo: Relacionar el estado nutricional con el funcionamiento cognitivo de los niños/as de entre 6 y 12 años residentes en una zona rural de extrema pobreza. Sujetos y métodos: Estudio transversal en 171 escolares de Ccorca. Se determinó y relacionó el estado nutricional mediante la valoración del consumo alimentario, la ingesta de energía y nutrientes, las mediciones antropométricas y los parámetros bioquímicos junto con la evaluación del funcionamiento neuropsicológico y los problemas psicológicos. Resultados: Los escolares consumen un PII de >70% en vitamina A, vitamina D, folatos y vitamina B3, y hierro y un PA de energía del 75%. El 86,5% de los escolares presentan normopeso, un 48,2% desnutrición crónica, un 17,7% tiene anemia y un 26,7% problemas psicológicos. El rendimiento en razonamiento lógico, procesamiento visomotor y atención auditiva es bajo. La memoria visual a corto plazo, la memoria de trabajo y el razonamiento lógico se encuentran positivamente relacionados con el nivel de ingesta de proteínas, AGPI, minerales y vitaminas. Los niveles de ingesta de vitamina B2 y de hierro se encuentran positivamente relacionadas con los dominios de memoria verbal y visual. Los AGPI, el hierro y el calcio se encuentran asociados a un mejor rendimiento en el dominio de control de la impulsividad. Conclusiones: Los escolares presentan una ingesta insuficiente de vitaminas y minerales, una alta tasa de desnutrición crónica, un estado neuropsicológico bajo con problemas psicológicos. La ingesta se relaciona positivamente con las funciones neuropsicológicas y negativamente con los problemas psicológicos.


Introduction: Schoolchildren in rural areas of Latin America present chronic malnutrition affecting the child's nutritional status and cognitive, intellectual, behavioral and behavioral capacities. Objective: To relate the nutritional status to the cognitive functioning of children aged 6 to 12 living in a rural area of rural poor area. Subjects and methods: Cross-sectional study of 171 schoolchildren from Ccorca. Nutritional status was determined and assessed by dietary intake, energy and nutrient intake, anthropometric measurements and biochemical parameters along with assessment of neuropsychological functioning and psychological problems. RESULTS: Schoolchildren consumed an PII of> 70% in vitamin A, vitamin D, folates and vitamin B3, and iron and an energy adequacy to intake of 75%. 86.5% of schoolchildren present normal weight, 48.2% of chronic malnutrition, 17.7% have anemia and 26.7% have psychological problems. The performance in logical reasoning, visomotor processing and auditory attention is low. Short-term visual memory, working memory and logical reasoning are positively related to the level of protein intake, PUFA, minerals, and vitamins. Vitamin B2 and iron intake levels are positively related to verbal and visual memory domains. PUFA, iron and calcium are associated with better performance in the control domain of impulsivity. Conclusions: Schoolchildren present insufficient intake of vitamins and minerals, a high rate of chronic malnutrition, a low neuropsychological state with psychological problems. Ingestion is positively related to neuropsychological functions and negatively to psychological problems.

Keywords

ESTAT NUTRICIONAL; ESTAT COGNITIU; DESNUTRICIÓ; ESTADO NUTRICIONAL; ESTADO COGNITIVO; DESNUTRICIÓN; NUTRITIONAL STATUS; COGNITIVE STATUS; DESNUTRITION

Subjects

663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

13.94Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)