Co-Utility in the Digital Economy: Conciliating Individual Freedom and Common Good in the Information Society

Author

Turi, Abeba Nigussie

Director

Sánchez Ruenes, David

Domingo-Ferrer, Josep

Date of defense

2017-05-31

Pages

118 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques

Abstract

L'economia col·laborativa fa referència a l'economia digital del segle XXI, que es basa en la tecnologia de la informació com a principal catalitzador. Aquest sistema econòmic es caracteritza per l'eliminació d’intermediaris en la cadena de subministrament del sistema econòmic centralitzat tradicional. Les plataformes digitals que faciliten les transaccions entre iguals permeten que funcioni el sistema de negoci de xarxes d’igual a igual que estan subjectes a aquest model. A mesura que aquesta forma col·laborativa de creació de valor emergeix i el sistema econòmic esdevé més complex, apareixen problemes que en redueixen l’eficiència. Alguns dels nous reptes i incerteses que es presenten actualment en l’economia col·laborativa inclouen riscos en la privadesa i en la seguretat, riscos operatius, fallada de la plataforma, manca de confiança entre els usuaris participants en la transacció fruit de l'asimetria informativa, risc d'impagament, usura, risc financer sistèmic a causa de la liquiditat, i risc creditici causat per la incertesa en el cicle de negoci. A banda de les seves externalitats per als models de negoci tradicionals i per als seus actors històrics, l’economia col·laborativa també planteja un repte al govern pel que fa a la promulgació de noves regles i lleis que regeixin els nous models de negoci , amb la qual cosa interromp els ingressos fiscals durant la seva etapa de creixement. En aquest treball, l'objectiu és acostar-nos al sistema econòmic col·laboratiu i abordar alguns dels problemes esmentats anteriorment mitjançant la introducció del concepte de coutilitat, que té a veure amb el principi d’autoregulació. Hem considerat casos d'ús específics del model col·laboratiu i hem identificat problemes concrets; a partir d’aquí, hem desenvolupat protocols coútils proveïts de mecanismes d’incentivació per tal d’abordar els problemes subjacents. En resum, el treball que presentem contribueix a l'escassa literatura sobre economia col·laborativa i permet de millorar els mètodes convencionals en ús.


La economía colaborativa hace referencia a la economía digital del siglo XXI que se basa en la tecnología de la información como principal catalizador. Este sistema económico está dando forma a las tendencias actuales en consumo, producción, distribución y uso de recursos limitados. Se caracteriza por la desintermediación del sistema económico centralizado tradicional. Las plataformas digitales que facilitan las transacciones entre pares permiten que funcionen los modelos de negocio de redes de pares. A medida que esta forma colaborativa de creación de valor emerge y el sistema económico se vuelve más complejo, van apareciendo problemas que dificultan su eficiencia. Algunos de los nuevos desafíos e incertidumbres que se presentan actualmente en la economía colaborativa incluyen riesgos de privacidad y seguridad, riesgos operativos, fallo de la plataforma, falta de confianza entre los pares participantes en la transacción como resultado de la asimetría informativa, riesgo de impago, usura, riesgo financiero sistémico debido a la liquidez, y riesgo crediticio dado por la incertidumbre en el ciclo empresarial. Aparte de las externalidades para los modelos de negocio tradicionales y sus actores históricos, este sistema económico también plantea un reto al gobierno en lo tocante a la promulgación de nuevas reglas y leyes que rijan los nuevos modelos de negocio. En el presente trabajo, el objetivo es acercarnos al sistema económico colaborativo y abordar algunos de los problemas mencionados anteriormente mediante la introducción del concepto de coutilidad, que está relacionado con el principio de autoregulación. Hemos considerado casos de uso específicos de los modelos de negocio colaborativos y hemos identificado problemas concretos; a partir de aquí, hemos desarrollado protocolos coútiles mediante mecanismos de incentivación que puedan abordar los problemas subyacentes. En resumen, el trabajo aquí presentado contribuye a la escasa literatura sobre la economía colaborativa y permite mejorar los métodos convencionales en uso.


The collaborative economy refers to the digital economy of the millennial era which relies on the information technology as the main catalyst. Mesh, peer or sharing economy are the other terms that are interchangeably used to refer to the hybrid market models of this economy. Financial technologies, including the business lines of peer-to-peer transactions, the crowdfunding and crowdsourcing, innovation and educational marketplaces, are some of the common structures of this economy. It is mainly characterized by the disintermediation of the traditional centralized form of economic system. The peer-to-peer business models underlying this economic system are enabled by the digital platforms that facilitate direct peer-to-peer transactions. As this collaborative form of value creation emerges and the economic system gets more complicated, the system becomes prone to many serious problems that hamper its efficiency. Some of the new challenges and uncertainties currently arising in this economic system include privacy risks, security and operational risks (dangers of fraud, cybercrime and operational outages), platform failure, lack of trust between the transacting peers resulting from the information asymmetry, risk of default, usury and systemic financial risks due to liquidity, and credit risks with the business cycle uncertainties. Apart from its externalities to the traditional business models and incumbent players, this economic system also poses a challenge to the government in enacting new rules and regulations that govern the new businesses models and hence disrupts the government revenues at its current stage of growth. In this work, we aim at approaching this economic system and tackle some of the aforementioned problems associated with it by introducing the notion of co-utility, which adheres to the self-governance principle. By considering specific use cases of the collaborative economy business models and identifying the case-specific problems, we design co-utile protocols through incentive mechanisms that can tackle the underlying problems.

Keywords

Economia col.laborativa; co-utilitat; Reputacio digital; Economia colaborativa; co-utilidad; Reputacion digital; Collaborative Economy; Co-utility; Digital Reputation

Subjects

004 - Computer science and technology. Computing. Data processing; 33 - Economics. Economic science

Knowledge Area

Enginyeria i arquitectura

Documents

TESI.pdf

3.206Mb

Còpia de PlantillaPortadaTDX.pdf

19.22Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)