Control de calidad de la maduración fenólica de la uva tinta mediante espectroscopia FT-MIR

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Analítica i Química Orgànica
dc.contributor.author
Fragoso García, Sandra
dc.date.accessioned
2011-10-20T10:50:06Z
dc.date.available
2011-10-20T10:50:06Z
dc.date.issued
2011-10-04
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/42939
dc.description.abstract
El objetivo de la tesis ha sido la puesta a punto de un método analítico rápido basado en la espectroscopia FT-MIR para determinar el estado de maduración fenólica de las uvas tintas con el que poder fijar la fecha de vendimia. Para ello se desarrollaron modelos de calibración multivariante PLS que permitieron la cuantificación simultánea de diferentes compuestos fenólicos en extractos de uva de forma rápida y fiable, utilizando la espectrofotometría UV-Vis como técnica de referencia. Para obtener extractos representativos que sirvieran como patrones de calibración, se llevó a cabo un muestreo que contemplaba la variabilidad natural de la uva y se puso a punto un método de extracción rápido y eficaz, cuya capacidad para predecir las características del vino fue comprobada con ensayos de microvinificación.
spa
dc.description.abstract
The aim of this thesis has been the development of a fast analytical method based on the FT-MIR spectroscopy to determine the phenolic ripening state of red grapes and to fix the harvest date. For this purpose, several PLS calibration methods were developed which allow the simultaneous quantification of different phenolic compounds in grape extracts in a fast a reliable way, using the UV-Vis spectrophotometry as reference technique. To get representative extracts which can be used as calibration standards, a sampling which covers the maximum natural variability of grape took place and a fast and efficient extraction method was optimized, whose ability to predict the wine characteristics was checked by microvinification assays.
eng
dc.format.extent
377 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Maduración fenólica
dc.subject
Uva tinta
dc.subject
Espectroscopia FT-MIR
dc.subject
Calibración multivariante
dc.title
Control de calidad de la maduración fenólica de la uva tinta mediante espectroscopia FT-MIR
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
543
cat
dc.subject.udc
663/664
cat
dc.contributor.authoremail
sandra.fragoso@urv.cat
dc.contributor.director
Mestres Solé, Montserrat
dc.contributor.codirector
Busto Busto, Olga
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
T-1532-2011


Documents

Tesis(V6).pdf

23.96Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)