La premsa especialitzada en tecnologies de la informació a l'estat espanyol: aproximació a la seva evolució històrica i repertori hemerogràfic

Author

González Quesada, Alfons

Director

Fuentes i Pujol, Ma. Eulàlia

Date of defense

2001-07-03

ISBN

8469978349

Legal Deposit

B.17.053-2002



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació

Abstract

Estudi sobre la premsa especialitzada en tecnologies de la informació publicada en Espanya. Es descriuen les fonts d'informació per al coneixement de la producció hemerogràfica espanyola i es porta a terme l'anàlisi dels principals mètodes de descripció hemerogràfica emprats, tant pels historiadors de la premsa (Kayser, Almuiña, Figueres) com pels professionale de la pràctica catalogràfica, per establir un model general de descripció complementat per un conjunt de sis principis bàsics d'actuació que el fan aplicable a les especificitats de qualsevol tipus de premsa especialitzada. La nova pauta metodològica s'aplica en l'estudi sistemàtic de la premsa especialitzada en tecnologies de la informació. A través del disseny d'una base de dades documental es recull informació sobre 495 publicacions i a partir de l'explotació de la informació emmagatzemada en la base de dades s'esboça l'evolución històrica d'aquest tipus de premsa a Espanya entre els anys 1961-2000.


Study on the press specializing in information technologies published in Spain. The sources of information are described for the knowledge of the spanish bibliographic production and it makes the analysis of the principal methods of journal description used both by the historians of the press (Kayser, Almuiña, Figueres) and by the professionals of the information science, to establish a general model of description complemented with a set of six basic principles of performance that make it applicable to any type of specializing journals. The new methodological guideline is applied in the systematical study of the press specializing in information technologies. By means of the design of a bibliographic database there is gathered information about 495 publications and from the exploitation of the information stored in the bibliographic database there is outlined the historical evolution of this type of press in Spain between the years 1961-2000.

Keywords

Hemerografia descriptiva; Bibliografia de la premsa; Documentació

Subjects

070 - Newspapers. The Press. Journalism

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

agq1de2.pdf

1.034Mb

agq2de2.pdf

1.016Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)