Diseño y validación de una aplicación informática de sospecha de patología del aparato locomotor en el hombro

Author

Bigordà Sagué, Albert

Director

Trujillano Cabello, Javier

Ariza Carrió, Gemma

Date of defense

2017-06-30

Pages

373 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Cirurgia

Abstract

S'exposa una demora significativa per accedir a tractament de fisioteràpia en els afectats per dolor d'espatlla. Es proposa millorar-la amb el disseny i validació d'una aplicació informàtica autoadministrada per a la sospita de patologia. Es van reclutar usuaris amb dolor de més de 6 setmanes d'evolució en serveis de rehabilitació i traumatologia. S'ha realitzat una revisió bibliogràfica, una prova de viabilitat, una revisió per avaluadors experts segons la metodologia Delphi, una prova pilot amb anàlisi de la fiabilitat i una prova de validació en 250 pacients. Els valors de validesa van ésser: CP+ 7,8 i CP- 0,1 per a la radiculopatia; CP+ 4,1 i CP- 0,4 per a l’artrosi glenohumeral; CP+ 15,5 i CP- 0,2 per a la inestabilitat; CP+ 17,2 i CP- 0,2 per a la ruptura massiva del manegot rotador; CP+ 6,2 i CP- 0,2 per a la retracció capsular; CP+ 4,0 i CP- 0,3 per al síndrome subacromial; i CP+ 2,5 i CP- 0,6 per a l’artropatia acromioclavicular. S'ha obtingut un coeficient de Kappa del 0,67 i una mitja de correcta classificació del 84% per a un mateix pacient. Els factors que van influir negativament en la precisió van ser la ruptura massiva del manegot rotador, l'artropatia acromioclavicular, una edat superior a 55 anys i una intensitat del dolor (EVA) superior a 8 (p> 0,05). S'exposa una bona fiabilitat, una acceptable validesa per a algunes patologies, però una insuficient capacitat per a sospitar la totalitat del quadre clínic en un mateix pacient.


Se expone una demora significativa para acceder a tratamiento de fisioterapia en los aquejados por dolor de hombro. Se propone mejorarla con el diseño y validación de una aplicación informática autoadministrada para la sospecha de patología. Se reclutaron usuarios con dolor de más de 6 semanas de evolución en servicios de rehabilitación y traumatología. Se ha realizado una revisión bibliográfica, una prueba de factibilidad, una revisión por evaluadores expertos según la metodología Delphi, una prueba piloto con análisis de la fiabilidad y una prueba de validación en 250 pacientes. Los valores de validez fueron: CP+ 7,8 y CP- 0,1 para la radiculopatía, CP+ 4,1 y CP- 0,4 para la artrosis glenohumeral, CP+ 15,5 y CP- 0,2 para la inestabilidad, CP+ 17,2 y CP- 0,2 para la rotura masiva del manguito rotador, CP+ 6,2 y CP- 0,2 para la retracción capsular, CP+ 4,0 y CP- 0,3 para el síndrome subacromial, y CP+ 2,5 y CP- 0,6 para la artropatía acromioclavicular. Se ha obtenido un coeficiente Kappa del 0,67 y una media de correcta clasificación del 84% para un mismo paciente. Los factores que influyeron negativamente en la precisión fueron la rotura masiva del manguito rotador, la artropatía acromioclavicular, una edad superior a 55 años y una intensidad del dolor (EVA) superior a 8 (p>0,05). Se expone una buena fiabilidad y una aceptable validez para algunas patologías, pero una insuficiente capacidad para la sospecha de la totalidad del cuadro clínico en un mismo paciente.


There is a significant delay in accessing physiotherapy treatment for those patients with shoulder pain. It is proposed to improve it with the design and validation of a self-administered computer application for suspected pathology. Patients with pain for more than six weeks in rehabilitation and traumatology services were recruited. A bibliographic review, a feasibility test, a review by expert evaluators according to the Delphi methodology, a pilot test with reliability analysis and a validation test in 250 patients were carried out. Validity values were: LR+ 7,8 and LR- 0,1 for radiculopathy; LR+ 4,1 and LR- 0,4 for glenohumeral osteoarthritis; LR+ 15,5 and LR- 0,2 for instability; LR+ 17,2 and LR- 0,2 for massive rotator cuff tear; LR+ 6,2 and LR- 0,2 for capsular retraction; LR+ 4,0 and LR- 0,3 for subacromial syndrome; and LR+ 2,5 and LR- 0,6 for acromioclavicular arthropathy. A kappa coefficient of 0,67 and an average of correct classification for the same patient of 84% were obtained. Factors that negatively influenced precision were massive rupture of the rotator cuff, acromioclavicular arthropathy, age over 55 years and pain intensity (VAS) over 8 (p> 0,05). The result were good reliability and acceptable validity, but insufficient capacity to suspect whole clinical state in the same patient.

Keywords

Aparell locomotor; Orientació diagnòstica; Programari; Aparato locomotor; Orientación diagnóstica; Software; Musculoskeletal System; Diagnosis

Subjects

616.7 - Pathology of the organs of locomotion. Skeletal and locomotor systems

Knowledge Area

Fisioteràpia

Documents

Tabs1de1.pdf

17.27Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)