Impacto del síndrome de apnea-hipopnea del sueño en el desarrollo y gravedad del síndrome coronario agudo

Author

Sánchez de la Torre, Alicia

Director

Barbé Illa, Ferran

Sánchez de la Torre, Manuel

Date of defense

2017-05-02

Pages

192 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

La síndrome d'apnea-hipopnea de la son (SAHS) afecta el 4-6% de la població general de mitjana edat, i aquesta prevalença va augmentant amb l'edat. La SAHS es caracteritza per episodis repetits d'obstrucció de la via aèria superior durant el son, causant hipoxèmia intermitent i interrupció del son. Els episodis d'hipòxia intermitent i els arousals provoquen un augment de l'activitat simpàtica i canvis sobtats de la pressió arterial sistèmica, que contribueixen al desenvolupament d'hipertròfia miocàrdica, arítmies cardíaques i mort per causa cardiovascular. A més, aquests episodis repetits poden activar diferents vies patogèniques que afavoreixen l'aterogènesi com són: estrès oxidatiu, disfunció endotelial, hipercoagulabilitat i alteracions metabòliques com resistència a la insulina. Aquestes alteracions fisiològiques explicarien el risc més elevat de desenvolupar malaltia cardiovascular en els pacients amb SAHS. En conjunt, els estudis que componen la present tesi doctoral han contribuït en l’avenç del coneixement de la relació existent entre la SAHS i la malaltia cardiovascular, tenint com a objectiu: i) avaluar en primer lloc l’impacte de la SAHS en la gravetat de la SCA, ii) analitzar l’efecte del sexe del pacient amb SAHS en la gravetat de la SCA, iii) explorar la prevalença de la SAHS entre els diversos grups ètnics i la seva interacció amb factors de risc com l’obesitat en cada grup ètnic, i finalment iv) investigar l'impacte de la SAHS en l'evolució temporal de marcadors de severitat de la SCA


El síndrome de apnea-hipopnea del sueño (SAHS) afecta al 4-6% de la población general de mediana edad, y dicha prevalencia va aumentando con la edad. El SAHS se caracteriza por episodios repetidos de obstrucción de la vía aérea superior durante el sueño, causando hipoxemia intermitente e interrupción del sueño. Los episodios de hipoxia intermitente y los arousals provocan un aumento de la actividad simpática y cambios repentinos de la presión arterial, que contribuyen al desarrollo de hipertrofia miocárdica, arritmias cardíacas y muerte por causa cardiovascular. Además, dichos episodios repetidos pueden activar diferentes vías patogénicas que favorecen la aterogénesis como son: estrés oxidativo, disfunción endotelial, hipercoagulabilidad y alteraciones metabólicas como resistencia a la insulina. Estas alteraciones fisiológicas explicarían el mayor riesgo de desarrollar enfermedad cardiovascular en pacientes SAHS. En conjunto, los estudios que componen la presente tesis doctoral han contribuido en el avance del conocimiento de la relación existente entre el SAHS y la enfermedad cardiovascular, teniendo como objetivo: i) evaluar en primer lugar el impacto del SAHS en la gravedad del SCA, ii) analizar el efecto del sexo del paciente con SAHS, en la gravedad del SCA, iii) explorar la prevalencia del SAHS entre diversos grupos étnicos y su interacción con factores de riesgo como la obesidad en cada grupo étnico, y finalmente iv) investigar el impacto del SAHS en la evolución temporal de marcadores de severidad del SCA.


Sleep apnea-hypopnea syndrome (SAHS) affects 4-6% of the general middle-aged population, and this prevalence increases with age. SAHS is characterized by repeated episodes of obstruction of the upper airway during sleep, causing intermittent hypoxemia and sleep disruption. Intermittent episodes of hypoxia and arousals cause an increase in sympathetic activity and sudden changes in systemic blood pressure, contributing to the development of myocardial hypertrophy, cardiac arrhythmias and death due to cardiovascular disease. In addition, repeated episodes of hypoxia-reoxygenation can activate different pathogenic pathways that promote atherogenesis, such as: oxidative stress, endothelial dysfunction, hypercoagulability, and metabolic disorders like insulin resistance. These physiological changes may explain the increased risk of developing cardiovascular disease in patients with SAHS. Overall, the studies that compose this doctoral thesis have contributed to the advancement of knowledge about the relationship between SAHS and cardiovascular disease, with the objective of: i) to evaluate the impact of SAHS on the severity of ACS, ii) to analyze the effect of the sex of patients with SAHS on the severity of ACS, iii) to explore the prevalence of SAHS among the various ethnic groups and their interaction with risk factors such as obesity in each ethnic group, and finally iv) to investigate the impact of SAHS on the temporal evolution of markers of ACS severity.

Keywords

Síndrome d'apnea-hipopnea de la son; Malalties cardiovasculars; Síndrome coronària aguda; Síndrome de apnea-hipopnea del sueño; Enfermedades Cardiovasculares; Síndrome Coronario Agudo; Sleep apnea-hypopnea syndrome; Cardiovascular diasease; Acute coronay syndrome

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Medicina

Documents

Tast1de1.pdf

19.28Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)