Disseny, anàlisi i avaluació per elements finits i estudis mecànics d'una nova cabota de cargol per a retenció de pròtesis dentals cargolades a implants i la seva respectiva eina

Author

Farré Berga, Oriol

Director

Escuin Henar, Tomás J. (Tomás José)

Berástegui, Esther

Tutor

Berástegui, Esther

Date of defense

2017-07-19

Pages

179 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat d'Odontologia

Abstract

L'objectiu principal d'aquest estudi va ser dissenyar la geometria òptima d'una nova eina; crear les ranures del cap esfèric d’un nou cargol; i demostrar la seva resistència a un parell de fins a 40 N·cm a una angulació de 0, 15 i 30 graus utilitzant l'anàlisi d'elements finits no lineals. Un objectiu secundari va ser crear un sistema infal·lible i fàcilment recognoscible. Els dissenys del cargol de cap esfèric i la geometria de l’eina, que funcionen a qualsevol angulació de 0 a 30°, es van generar utilitzant el programa Pro-ENGINEER Wildfire 5.0. Les anàlisis estructurals estàtiques entre els cossos en contacte es van realitzar a diferents angles de 0°, 15° i 30° a un parell de 20 N·cm i 40 N·cm, utilitzant la simulació d'elements finits no lineals mitjançant l’ANSYS 12.0. La tensió màxima del cap del cargol i l’eina va ser similar a 20 N·cm i 40 N·cm. Encara que es van trobar deformacions majors a 40 N·cm, aquestes van ser petites i no van afectar el rendiment de l’enllaç. A més, el valor del parell de ruptura de l’enllaç amb rosca M2 va ser de 55 N·cm per a 0° i 30° i 47,5 N·cm per a 15°. L'anàlisi d'elements finits va mostrar que aquest nou cargol de cap esfèric i la seva respectiva eina són una bona solució per utilitzar en pròtesis amb orificis angulats cargolades a implants. Finalment, es van desenvolupar les proves mecàniques necessàries per adquirir dades més fiables i comprendre millor el seu comportament sota condicions de fatiga per tal de determinar la resistència a la torsió del conjunt cargol i eina Ball Head System (BHS) a 0°, 20° i 30° d’angulació; per comparar el conjunt BHS amb el sistema de eina hexagonal de 1,30 mm (HexS) a 20°; i analitzar la condició del conjunt BHS després de 10 i 30 iteracions amb un parell de 30 N·cm a una angulació de 30°. El conjunt BHS permet un parell de fins a 54 N·cm. En les mateixes condicions, el conjunt BHS va mostrar més resistència de parell que el conjunt d’HexS. Aquest últim es va haver de descargolar amb una eina de pressió de taller. Rellevància clínica: Aquest nou conjunt cargol i eina BHS es pot utilitzar per a orificis angulats de fins a 30º, és visualment fàcil d’identificar i fins i tot en presència de deformació del cap del cargol, la majoria es poden descargolar amb la seva pròpia eina.


The primary objective of this study was to design the optimal geometry of a novel screwdriver; create the grooves on a ball head screw; and demonstrate its resistance to a torque of up to 40 N·cm at an angulation of 0, 15 and 30 degrees by using nonlinear finite element analysis (FEA). A secondary objective was to create a foolproof and easily recognizable system. The grooved ball head screw and geometry of the screwdriver, functioning from an angulation of 0° to 30°, was generated using Pro-ENGINEER Wildfire 5.0 software. Static structural analyses between bodies in contact were performed at different angles of 0°, 15° and 30° at a torque of 20 N·cm and 40 N·cm, using nonlinear finite element simulation by means of ANSYS 12.0. The maximum stress supported by the ball head screw and screwdriver was similar at 20 N·cm and 40 N·cm. Although greater deformations were found at 40 N·cm, these were small and might not affect the performance of the system. Besides, the rupture torque value for the M2 connection was 55 N·cm for 0° and 30°, and 47.5 N·cm for 15°. Finite element analysis showed this novel ball head screw and screwdriver system to be a good solution for angled screw channels in implant-supported prostheses. Finally, the needed mechanical tests to acquire more reliable data and to better understand its behaviour under fatigue conditions were developed in order to determine the torsion resistance of the Ball Head System (BHS) screw and screwdriver set at 0°, 20° and 30° angulations; to compare the BHS set with the 1.30 mm hexagonal screwdriver system (HexS) at 20°; and analyse the condition of the BHS after 10 and 30 iterations with 30 N·cm torque at 30° angulation. The BHS allows tightening at a torque of up to 54 N·cm. Under the same conditions, BHS showed more torque resistance than HexS, which could not be removed. Clinical relevance: This new system can be used for angled screw channels, and even in presence of deformation, most can be removed with their own screwdriver.

Keywords

Odontologia; Odontología; Dentistry; Implants dentals; Implantes dentales; Dental implants

Subjects

616.3 - Pathology of the digestive system. Complaints of the alimentary canal

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

RFB_TESI.pdf

28.97Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)