Impacto en el aprendizaje competencial de ELE con la aplicación del método de proyectos en un contexto multilingüe: caso de la zona francófona camerunesa

Author

Ngono Ateba, Hélène Edevige

Director

Arco Bravo, Isabel del

Date of defense

2017-06-22

Pages

426 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

L’ensenyament de la llengua estrangera en un escenari multilingüe planteja dificultats relatives, a l’impacte d’un entorn lingüístic diversificat sobre el procés d’ensenyament – aprenentatge de dita llengua i a qüestions metodològiques. El context camerunès, caracteritzat per una diversitat lingüística i la pràctica d’estratègies metodològiques tradicionals, pateix encara més aquests problemes. Per aconseguir que el procés d’ensenyament – aprenentatge comporti cap a un aprenentatge competencial d’Espanyol com a Llengua Estrangera (ELE), ha sigut necessari implementar en dit context, el mètode de projectes. Per a portar a terme aquesta preocupació, a més del rol del mètode de projectes, un altre factor no menyspreable ha sigut la contribució de les primeres llengües dels alumnes en el seu procés d’aprenentatge d’Espanyol com a Llengua Estrangera (ELE). El què va permetre comprovar que el mètode de projectes afavoreix l’adquisició de competències metodològiques i el desenvolupament de la competència comunicativa. Les primeres llengües faciliten l’adquisició de la Llengua Estrangera en un entorn multilingüe compost o subordinat i amb la pràctica del mètode de projectes, i que a mesura que els alumnes van multiplicant la realització de projectes sobre temes que satisfacin les seves necessitats, les seves competències: lingüística, sociolingüística i sociocultural acosta d’aquests temes, van desenvolupant. Al practicar la llengua estudiada de manera recurrent realitzant projectes, els alumnes adquireixen cada vegada més la Llengua Estrangera (LE).


La enseñanza de lengua extranjera en un escenario multilingüe plantea dificultades relativas, al impacto de un entorno lingüístico diversificado sobre el proceso de enseñanza-aprendizaje de dicha lengua y a cuestiones metodológicas. El contexto camerunés, caracterizado por una diversidad lingüística y la práctica de estrategias metodológicas tradicionales, sufre aún más de estos problemas. Para conseguir que el proceso de enseñanza-aprendizaje conlleve hacia un aprendizaje competencial de ELE, ha sido necesario implementar en dicho contexto, el método de proyectos. Para llevar a cabo esta preocupación, además del rol del método de proyectos, otro factor no desdeñable ha sido la contribución de las primeras lenguas de los alumnos en su proceso de aprendizaje de ELE. Lo que permitió comprobar que el método de proyectos favorece la adquisición de competencias metodológicas y el desarrollo de la competencia comunicativa. Las primeras lenguas facilitan la adquisición de la LE en un entorno multilingüe compuesto o subordinado y con la práctica del método de proyectos, y que a medida que los alumnos van multiplicando la realización de proyectos sobre temas que satisfagan sus necesidades, sus competencias: lingüística, sociolingüística y sociocultural, acerca de estos temas, van desarrollando. Al practicar la lengua estudiada de manera recurrente realizando proyectos, los alumnos adquieren cada vez más la LE.


The teaching of foreign language within a multilingual context raises diverse difficulties regarding the impact of a diversified linguistic environment on the teaching-learning process of that language and the methodological questions. The Cameroonian context, characterized by linguistic diversity and the practice of traditional methodological strategies, suffers even more from these problems. In order to ensure that the teaching-learning process leads to a competency learning of Spanish as a foreign language, it has been necessary to implement the project method in this context. In order to carry out this concern, in addition to the role of the project method, another important factor has been the contribution of the first languages of the students in their learning process. This allowed verifying that the method of projects fosters the acquisition of methodological competences and the development of communicative competence. The first languages facilitate the acquisition of second language within a composite or subordinate multilingual environment and with the practice of the project method, and as they go along, students multiply the realization of projects about subjects that meet their needs, their competences: linguistic, Sociolinguistic and sociocultural, on these issues are developing. By practicing the studied language on a recurring basis by carrying out projects, students are increasingly acquiring the second language.

Keywords

Aprenentatge de llengua estrangera; Context multilingüe; Mètode de projectes; Competències; Enseñanza de lengua extranjera; Contexto multilingüe; Método de proyectos; Competencias; Fforeign language teaching; Multilingual context; Project method; Competencies

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Didàctica de la Llengua i la Literatura

Documents

Thna1de1.pdf

10.25Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)