Validación de la versión española del Inventory of Personality Organization (IPO): contribución al psicodiagnóstico de la organización límite

Author

Cosentino, Salvatore

Director

Arias Pujol, Eulàlia

Codirector

Pérez Testor, Carles

Date of defense

2017-07-14

Pages

186 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

L'objectiu principal del present treball ha estat realitzar un estudi de les propietats psicomètriques de la versió espanyola del Inventory of Personality Organization (IPO, Kernberg & Clark, 1995; Lenzenweger, Clarkin, Foelsch & Kernberg, 2001), un test d'avaluació de personalitat construït sobre el model de la personalitat de Kernberg. La versió espanyola s'ha obtingut a través d'un procés de traducció i retrotraducció de la versió original del test i s'ha administrat a una mostra no clínica (N = 304) de subjectes nadius espanyols, recollits principalment dins de la població estudiantil de la Facultat de Psicologia Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, així com una mostra clínica (N = 31) de pacients del Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) de Sant Andreu de la Fundació Vidal i Barraquer. S'ha avaluat la fiabilitat i validesa de les escales i s'ha analitzat l'estructura factorial latent de la versió espanyola de la prova. Els resultats d'aquesta investigació apunten vigorosament a la fiabilitat i validesa del test, destacant també una estructura latent amb dos factors. Els resultats obtinguts també indiquen una alta capacitat del test per distingir una mostra clínica d'una altra no clínica.


El objetivo principal del presente trabajo ha sido realizar un estudio de las propiedades psicométricas de la versión española del Inventory of Personality Organization (IPO, Kernberg & Clark, 1995; Lenzenweger, Clarkin, Foelsch & Kernberg, 2001), un test de evaluación de personalidad construido sobre el modelo de la personalidad de Kernberg. La versión española se ha obtenido a través de un proceso de traducción y retrotraducción de la versión original del test y se ha administrado a una muestra no clínica (N = 304) de sujetos nativos españoles, recogidos principalmente dentro de la población estudiantil de la Facultad de Psicología Blanquerna de la Universidad Ramon Llull, así como una muestra clínica (N = 31) de pacientes del Centro de Salud Mental de Adultos (CSMA) de Sant Andreu de la Fundació Vidal i Barraquer. Se ha evaluado la fiabilidad y validez de las escalas y se ha analizado la estructura factorial latente de la versión española de la prueba. Los resultados de esta investigación apuntan vigorosamente a la fiabilidad y validez del test, destacando también una estructura latente con dos factores. Los resultados obtenidos también indican una alta capacidad del test para distinguir una muestra clínica de otra no clínica.


The main objective of the work presented here, was to conduct a study of the psychometric properties of the Spanish version of the Inventory of Personality Organization (IPO, Kernberg & Clarkin 1995; Lenzenweger, Clarkin, Foelsch, & Kernberg, 2001), a personality evaluation test built on the theoretical model of Kernberg’s personality. The Spanish version was obtained through a process of translation and back-translation of the original version of the test and was administered to a non-clinical sample (N = 304) of native Spanish subjects, collected primarily within the student population at the Faculty of Psychology at Ramon Llull University, and as well to a clinical sample (N = 31) of patients of Mental Health Center of Adults (CSMA) Sant Andreu of Fundació Vidal i Barraquer. We assessed the reliability and validity of the scales, and analyzed also the latent factorial structure of the Spanish version of the test. The results of this investigation point vigorously to the reliability and validity of this test, main point being the two-factors latent structure. The results also indicate a high ability of the test to distinguish a clinical sample from a non-clinical sample.

Keywords

Inventario; Personalidad; Kemberg; Trastorno límite; Estructura de personalidad

Subjects

159.9 - Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Salvatore_Cosentino.pdf

4.097Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)