Business Schools y Legitimidad. Análisis de los Informes de Responsabilidad Social de las Business Schools a partir de los Objetivos de Desarrollo Sostenible de Naciones Unidas

Author

Miotto, Giorgia

Director

Rom Rodríguez, Josep Antoni

Date of defense

2017-07-03

Pages

429 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Abstract

En els darrers anys, les Business Schools estan vivint una manca d'acceptació i legitimitat per part de la societat. Una empresa aconsegueix la legitimitat quan actua de manera apropiada i desitjable en relació amb les percepcions i les necessitats del sistema social, i aconsegueix l'acceptació per part de la societat perquè compleix amb els valors, regles i significats del sistema. Les empreses i, en particular, les Business Schools, han reaccionat a aquesta demanda de legitimitat potenciant el concepte de Responsabilitat Social, comunament conegut com RS. Cal compartir constantment, amb els stakeholders, una conversa coherent i consistent, perquè "corporate moral legitimacy must be reproduced: by Placing corporations into public communication network" (Palazzo & Scherer, 2006, pàg. 82), especialment sota la influència de l'enorme flux d'informació que circula a les Xarxes Socials. La nostra hipòtesi és que les Business Schools utilitzen els informes anuals de Responsabilitat Social i Sostenibilitat com una eina útil per establir un diàleg amb els stakeholders i com una manera per comunicar els impactes positius en la societat, en un entorn en el qual la transparència és un valor fonamental. Aquesta conversa té l'objectiu de recuperar l'acceptació i la legitimitat davant de la societat. El 2015, Nacions Unides va demanar a les empreses convertir-se en "a force for good" per crear un món millor. Les companyies hauran de col·laborar per complir els "17 Objectius de Desenvolupament Sostenible" (ODS) que defineixen la nova Agenda de Desenvolupament Sostenible per a l'any 2030. La nostra recerca se centra en l'àrea de la comunicació i mira a descriure les coincidències entre els 17 ODS i les temàtiques incloses en els informes de RS i Sostenibilitat de les millors Business Schools del món. L'objectiu principal de la investigació és analitzar el relat que les Business Schools fan servir per legitimar el seu treball i la seva raison d'être. El nostre estudi aplica els 17 ODS com codis d'anàlisi del contingut dels informes de RS de les millors Business Schools del món. La investigació ha estat elaborada a través de la metodologia de l'anàlisi de contingut assistida pel Software CAQDAS as Atlas.ti.


En los últimos años, las Business Schools están viviendo una falta de aceptación y legitimidad por parte de la sociedad. Una empresa alcanza la legitimidad cuando actúa de manera apropiada y deseable en relación con las percepciones y las necesidades del sistema social, y logra la aceptación por parte de la sociedad porque cumple con los valores, reglas y significados del sistema. Las empresas y, en particular, las Business Schools, han reaccionado a esta demanda de legitimidad potenciando el concepto de Responsabilidad Social, comúnmente conocido como RS. Es necesario compartir constantemente, con los stakeholders, una conversación coherente y consistente, porque “corporate moral legitimacy must be reproduced: by placing corporations into public communication network” (Palazzo & Scherer, 2006, p. 82), especialmente bajo la influencia del enorme flujo de información que circula en las Redes Sociales. Nuestra hipótesis es que las Business Schools utilizan los informes anuales de Responsabilidad Social y Sostenibilidad como una herramienta útil para establecer un diálogo con los stakeholders y como una manera para comunicar los impactos positivos en la sociedad, en un entorno en el cual la transparencia es un valor fundamental. Esta conversación tiene el objetivo de recuperar la aceptación y la legitimidad frente a la sociedad. En 2015, Naciones Unidas pidió a las empresas convertirse en “a force for good” para crear un mundo mejor. Las compañías tendrán que colaborar para cumplir los “17 Objetivos de Desarrollo Sostenible” (ODS) que definen la nueva Agenda de Desarrollo Sostenible para el año 2030. Nuestra investigación se centra en el área de la comunicación y mira a describir las coincidencias entre los 17 ODS y las temáticas incluidas en los Informes de RS y Sostenibilidad de las mejores Business Schools del mundo. El objetivo principal de la investigación es analizar el relato que las Business Schools emplean para legitimar su trabajo y su raison d'être. Nuestro estudio aplica los 17 ODS como códigos de análisis del contenido de los informes de RS de las mejores Business Schools del mundo. La investigación ha sido elaborada a través de la metodología del análisis de contenido asistida por el Software CAQDAS as Atlas.ti.


In the last years, Business Schools have experienced a lack of acceptance and legitimacy in the society. A company acquires legitimacy when it operates in an appropriate and desirable way in relation with the perceptions and needs of the social system and achieves acceptance by society because it fulfills the values, rules and meanings of the system. Companies, and particularly Business Schools, have responded to this demand for legitimacy by straighten the concept of Corporate Social Responsibility, commonly known as CSR. It is necessary to share constantly, with the stakeholders, a coherent and consistent conversation, because “corporate moral legitimacy must be reproduced: by placing corporations into public communication network” (Palazzo & Scherer, 2006, p. 82), especially because of the influence of the information flow in the Social Networks. Our hypothesis is that Business Schools use Sustainability and CSR Annual Reports as an instrument to set a dialogue and to engage a conversation with stakeholders and as a way to communicate their positive impact to the society, in an environment where transparency and accountability are required. This conversation has the aim to regain acceptance and legitimacy. In 2015, the UN made a strong “Call to action” to companies “to be a force for good” for creating a better world, setting the 2030 agenda for a Sustainable World through the accomplishment of the 17 SDGs. Our focus of interest is in the area of communication and would like to explore coincidence between the 17 SDGs and the topics included in the Social and Sustainability Reports of the best Business Schools of the world. The main objective of this research is analysing the narrative that Business Schools use to legitimise their work and raison d'être. Our study is using the above mentioned “17 Sustainable Development Goals” as coding of narrative among the most relevant Business Schools’ Social and Sustainability Reports. The research will be done through a content analysis assisted by a Software CAQDAS as Atlas.ti.

Keywords

Sostenibilitat; Legimitat; Reputació; Stakeholders; Redes sociales; Naciones Unidas; Global Compact; PRM; RSC; RS

Subjects

378 - Higher education. Universities. Academic study; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Ciències socials, periodisme i documentació

Documents

Tesi_Giorgia_Miotto.pdf

5.978Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)