Control de la joventut i instrumentalització de l'educació física universitària. El cas de la Universitat de Barcelona sota el primer Franquisme (1939-1958)

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Mirabet Agulled, Raquel
dc.date.accessioned
2017-06-27T06:45:18Z
dc.date.available
2017-12-12T06:45:13Z
dc.date.issued
2017-06-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/404182
dc.description.abstract
Els règims totalitaris del període d’entreguerres es caracteritzaren per establir polítiques de joventut que els permetessin adoctrinar aquest col·lectiu sota els seus principis ideològics, i Espanya va prendre exemple de les metodologies italiana i alemanya en la major part de les seves accions, malgrat en molts casos els resultats no fossin comparables, atenent a les circumstàncies pròpies de cada país. Una d’aquestes accions anà lligada a la pràctica esportiva, que en l’Estat espanyol fou monopolitzada per la Delegación Nacional de Deportes, assumint-ne totes les competències sobre aquesta. Tanmateix, i pel que fa a la joventut, el Frente de Juventudes i la Sección Femenina es convertiren en els organismes responsables del seu control. I ja entrant en la qüestió universitària, el Sindicato Español Universitario s’encarregà de l’afiliació de tots els estudiants, que hi pertanyien pel fet de matricular-se a qualsevol estudi superior. Amb la imposició de la matèria d’educació física a la Universitat el 1944, de manera paral·lela a com es va fer amb la formació política i la religiosa, s’intentà instruir la joventut universitària d’acord amb els propòsits del règim, però la confluència de diverses mancances no contribuïren al seu èxit, com foren la manca de professorat competent, la inexistència d’instal·lacions esportives i, en definitiva, la percepció per part dels propis alumnes de que es tractaven d’assignatures maries sense cap atractiu de fons.
en_US
dc.description.abstract
Los regímenes totalitarios del período de entreguerras se caracterizaron por establecer políticas de juventud que les permitieran adoctrinar este colectivo bajo sus principios ideológicos, y España tomó ejemplo de las metodologías italiana y alemana en la mayor parte de sus acciones, a pesar de que en muchos casos los resultados no fueron comparables, atendiendo a las circunstancias propias de cada país. Una de estas acciones fue ligada a la práctica deportiva, que en el Estado español fue monopolizada por la Delegación Nacional de Deportes, asumiendo todas las competencias sobre esta. Asimismo, y por lo que se refiere a la juventud, el Frente de Juventudes y la Sección Femenina se convirtieron en los organismos responsables de su control. Y ya entrando en la cuestión universitaria, el Sindicato Español Universitario se encargó de la afiliación de todos los estudiantes, al que pertenecían por el mero hecho de matricularse en cualquier estudio superior. Con la imposición de la materia de educación física en la Universidad en 1944, de manera paralela a como se hizo con la formación política y la religiosa, se intentó instruir a la juventud universitaria de acuerdo con los propósitos del régimen, pero la confluencia de varias carencias no contribuyeron a su éxito, como fueron la falta de profesorado competente, la inexistencia de instalaciones deportivas y, en definitiva, la percepción por parte de los propios alumnos de que se trataba de asignaturas marías sin ningún atractivo de fondo.
en_US
dc.description.abstract
Totalitarian regimes of the interwar period were characterized by establishing youth policies that allowed them to indoctrinate this group under their ideological principles. Spain took the example of Italian and German methodologies in most of their actions, although in many cases the results were not comparable, attending to the circumstances of each country. One of these actions was linked to sports practice, which in Spain was monopolized by the Delegación Nacional de Deportes, assuming all the competencies over it. Likewise, as far as youth is concerned, the Frente de Juventudes and the Sección Femenina became the responsible organizations of their control. Concerning the university question, the Sindicato Español Universitario was in charge of all the students’ affiliation, to which they belonged by the mere fact of enrolling in any higher education study. With the imposition of physical education as a compulsory subject at the University in 1944, concurrent to political and religious subjects, it was attempted to train university youth in according to the purposes of the regime, but the confluence of several deficiencies did not contribute to its success, such as the lack of competent teachers, the lack of sports facilities and, definitely, the perception by the students themselves that these were easy considered subjects (asignaturas maría) without any basic appeal.
en_US
dc.format.extent
355 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Educació física
en_US
dc.subject
Universitat
en_US
dc.subject
Barcelona
en_US
dc.subject
Joventut
en_US
dc.subject
Franquisme
en_US
dc.subject.other
Ciències socials, periodisme i documentació
en_US
dc.title
Control de la joventut i instrumentalització de l'educació física universitària. El cas de la Universitat de Barcelona sota el primer Franquisme (1939-1958)
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
378
en_US
dc.subject.udc
93
en_US
dc.contributor.authoremail
raquelma@blanquerna.url.edu
en_US
dc.contributor.director
Pujadas Martí, Xavier
dc.embargo.terms
6 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tesi_Raquel_Mirabet_Agulled.pdf

3.894Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)