Regional issues on firm entry and exit in Argentina: core and peripheral regions

Author

Calá Pérez, Carla Daniela

Director

Arauzo Carod, Josep Maria

Codirector

Manjón Antolín, Miguel C.

Date of defense

2014-07-18

Pages

168 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Economia

Abstract

Aquesta tesi analitza en forma empírica el rol dels factors regionals en la dinàmica empresarial dels països en desenvolupament, prenent a l’Argentina com un cas il•lustratiu. Això constitueix una novetat per a la literatura empírica, la qual es troba circumscrita, gairebé amb exclusivitat, als països desenvolupats. S’identifiquen els determinants de l’entrada i la sortida d’empreses en les províncies argentines en el període 2003-2008 mitjançant la utilització de models de dades de panell de recompte. Els resultats indiquen que si bé la major part de les variables utilitzades per a explicar la dinàmica empresarial en els països desenvolupats són rellevants, és necessària la inclusió de variables addicionals que reflecteixin les especificitats d’Argentina com a país en desenvolupament (per exemple, el nivell de pobresa, la mida del sector informal o la utilització de la capacitat ociosa existent desprès de la crisi). A més, mitjançant l’anàlisi de variables regionals i sectorials, es troba que els factors que expliquen l’entrada i la sortida d’empreses a nivell regional difereixen en indústries de tecnologia baixa, mitja o alta. Finalment, es mostra evidència d’un patró de centre-perifèria en l’estructura espacial de les entrades i les sortides, que és rellevant per a tots els sectors. Atès que les polítiques regionals destinades a afavorir l’entrada d’empreses es troben basades en gran mesura en evidència provinent de països desenvolupats, els resultats obtinguts posen en dubte la utilitat d’aquestes polítiques quan són aplicades a països en desenvolupament.


Esta tesis analiza en forma empírica el rol de los factores regionales en la dinámica empresarial de los países en desarrollo, tomando a la Argentina como un caso ilustrativo. Esto constituye una novedad para la literatura empírica, la cual se encuentra circunscripta, casi con exclusividad, a los países desarrollados. Se identifican los determinantes de la entrada y la salida de empresas en las provincias argentinas en el período 2003-2008 mediante la utilización de modelos para datos de panel con variables enteras. Los resultados indican que si bien la mayor parte de las variables utilizadas para explicar la dinámica empresarial en los países desarrollados son relevantes, es necesaria la inclusión de variables adicionales que reflejen las especificidades de Argentina como país en desarrollo (por ejemplo, el nivel de pobreza, el tamaño del sector informal o la utilización de la capacidad ociosa existente luego de una crisis). Además, mediante el análisis de variables regionales y sectoriales, se encuentra que los factores que explican la entrada y salida de empresas a nivel regional difieren en industrias de tecnología baja, media o alta. Finalmente, se muestra evidencia de un patrón de centro-periferia en la estructura espacial de las entradas y salidas, que es relevante para todos los sectores. Dado que las políticas regionales destinadas a favorecer la entrada de empresas se encuentran basadas en gran medida en evidencia proveniente de países desarrollados, los resultados obtenidos ponen en duda la utilidad de dichas políticas cuando son aplicadas a países en desarrollo.


This thesis empirically analyzes the role of regional factors in the business dynamics of developing countries. Development, taking Argentina as an illustrative case. This is a novelty for the empirical literature, the Which is almost exclusively circumscribed to the developed countries. The determinants of Entry and exit of companies in the Argentine provinces in the period 2003-2008 through the use of Models for panel data with integer variables. The results indicate that although most of the variables Used in explaining the business dynamics in developed countries are relevant, it is necessary to include Variables that reflect the specificities of Argentina as a developing country (eg Poverty, the size of the informal sector or the use of idle capacity existing after a crisis). Further, Through the analysis of regional and sectoral variables, it is found that the factors that explain the entry and exit Of companies at the regional level differ in low, medium or high technology industries. Finally, evidence is shown Of a center-periphery pattern in the spatial structure of the inputs and outputs, which is relevant for all Sectors. Given that regional policies aimed at encouraging the entry of enterprises are based on Evidence from developed countries, the results obtained call into When applied to developing countries.

Keywords

entrada d'empreses; països en desenvolupament; dinàmica industrial; entrada de empresas; países en desarrollo; modelos de conteo; salida de empresas; firm entry; firm exit; developing countries; count data models

Subjects

332 - Regional economics. Territorial economics. Land economics. Housing economics.

Knowledge Area

ciències socials i jurídiques

Documents

Tesis.pdf

1.697Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)