Identification of altered regulatory interactions in disease

Author

Bleda Latorre, Marta

Director

Dopazo, Joaquín

Date of defense

2015-11-27

Pages

96 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Gene regulation is a complex biological process that requires the coordinated interaction of different molecules. The integrity of the underlying mechanisms ensures the correct expression of genes that maintain cell differentiation and stability in a healthy cell. Alterations in the regulatory elements involved can disrupt the process and unbalance gene products causing diseases such as cancer, cardiovascular problems or autoimmune disorders. Although high-throughput sequencing technologies have allowed a better understanding of the gene regulatory mechanisms, there is still much uncertainty about its role in diseases. In this thesis, I present the contributions I have made to the analysis of genomic information for the identification of altered regulatory elements in disease. I start describing a solution for the fast and easy extraction of biological data including regulatory information. Then, I propose two different approaches for the analysis and prioritization of regulatory elements involved in diseases and, finally, I discuss the most relevant implications of this work and how it has evolved since their publication.


La regulació gènica és un procés biològic complex que requereix de la interacció coordinada de diferents molècules. La integritat dels mecanismes subjacents assegura la correcta expressió dels gens que mantenen la diferenciació cel·lular i l’estabilitat a una cèl·lula sana. Les alteracions als elements reguladors que hi intervenen poden pertorbar el procés i desequilibrar els productes gènics causant malalties com càncer, problemes cardiovasculars o trastorns autoimmunes. Encara que les tecnologies d’alt rendiment han permès un millor coneixement dels mecanismes de regulació gènica, encara hi ha incertesa sobre el seu paper a les malalties. En aquesta tesi, presento les contribucions que he fet a l’anàlisi de la informació genòmica per la identificació d’elements reguladors alterats en malalties. Començo descrivint una solució per a l’extracció ràpida y fàcil de dades biològiques incloent informació reguladora. A continuació, proposo dos mètodes diferents per l’anàlisi i la priorització d’elements reguladors implicats en malalties i, finalment, exposo les implicacions més rellevants d’aquest treball i l’evolució que han tingut des de la seva publicació.

Keywords

Regulation; Transcription factors; microRNAs; Databases; Variants; Network; Regulació; Factos de transcripció; Bases de dades

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Documents

tmbl.pdf

3.214Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)