La implantació militar romana a Catalunya: caracterització d’espais militars al NE de la Citerior en època tardorepublicana (ss. II – I ane).

Author

Padrós Gómez, Carles

Director

Ruiz de Arbulo Bayona, Joaquin

Principal Ponce, Jordi

Date of defense

2016-10-24

Pages

550 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

Aquesta tesi planteja la definició dels espais militars romanorepublicans i la seva caracterització arqueològica, com a element clau i estructurador de la implantació romana en el territori i l’evolució d’aquesta dinàmica en el nord-est de la Citerior, des dels moments posteriors a la Segona Guerra Púnica i fins a l’època d'August. Així a partir de la realitat arqueològica de què es disposa a dia d’avui al nord-est, amb 62 jaciments estudiats, s’ha definit una jerarquització funcional que comporta en primer lloc una divisió entre espais pròpiament militars i espais logístics. En el primer apartat hi trobaríem els campaments, els castella i les torres, en el segon els vici militars i/o les officinae armorum, els espais d’administració, gestió o residències oficials i finalment els espais d’emmagatzematge, és a dir, camps de sitges i dolia. Els resultats obtinguts apunten a un predomini de castella com espais que aprofiten antics oppida del territori i amb una cronologia que se centra a grans trets entre el 150 i el 50 ane, amb perduracions mitjanes de no més de 50 a 100 anys. Aquestes dades convergeixen en la fase d’estrès bèl•lic 125-70 ane i 50-25 ane. Entre el 125-70 ane es consolida una estructura militar complexa, una xarxa real de castella a l’interior i una altra a la costa, tancant l’accés peninsular, conjuntament amb el control sobre els passos de l’Ebre. La complexitat i regularitat dels jaciments mostraria una realitat preconcebuda, dins un moment o moments d’estrès bèl•lic concrets, com el moment d’estrès bèl•lic de la fase (82-72 ane). Durant la Guerra de Sertori es podria confirmar la presència de diverses línies defensives, implementades pel general per frenar les tropes provinents del nord durant el 82 ane.


Esta tesis tenía como objeto la definición de los espacios militares romano-republicanos y su caracterización arqueológica, como elemento clave y estructurador de la implantación romana en el territorio y la evolución de esta dinámica en el noreste de la Citerior, desde los momentos posteriores a la Segunda Guerra Púnica y hasta la época de Augusto. A partir de la realidad arqueológica de que disponemos actualmente en el noreste, con 62 yacimientos estudiados, se ha definido una jerarquización funcional que conlleva en primer lugar una división entre espacios propiamente militares y espacios logísticos. En el primer apartado encontraríamos los campamentos, los castella y las torres, en el segundo los vici militares y/o las officinae armorum, los espacios de administración, gestión o residencias oficiales y finalmente los espacios de almacenamiento, es decir, campos de silos y dolia. Los resultados obtenidos apuntan a un predominio de castella como espacios que aprovechan antiguos oppida del territorio y con una cronología que se centra en general entre el 150 y el 50 a.n.e, con perduraciones medias de no más de 50 a 100 años. Estos datos convergen sobre todo en la fase de estrés bélico 125-70 a.n.e y 50-25 a.n.e. Entre el 125-70 a.n.e se consolida una estructura militar compleja, una red real de castella en el interior y otra en la costa, cerrando el acceso peninsular, conjuntamente con el control sobre los pasos del Ebro. La complejidad y regularidad de los yacimientos mostraría una realidad preconcebida, dentro de un momento o momentos de estrés bélico concretos, como el momento de estrés bélico de la fase (82-72 a.n.e). Durante la Guerra de Sertorio se podría confirmar la presencia de varias líneas defensivas, implementadas por el general para frenar las tropas provenientes del norte durante 82 a.n.e.


This thesis aims at defining the Roman Republican military spaces and their archaeological characterisation as a key and structuring element of the Roman presence in the territory and the evolution of this scenario in the northeast of Hispania Citerior, from the period following the second Punic War and until the time of Augustus. From an archaeological reality that we have now pieced together in the northeast, with 62 sites studied, a functional classification has been defined that firstly involved the separation between inherent military spaces and logistical areas. The first section focuses on the camps, the castella, and the towers, and the second section focuses on the military vici and/or the officinae armorum, the administrative or management spaces, or official residences and finally the storage spaces, these being the fields of silos and dolia. The predominance of castella can be singled out as spaces that took advantage of ancient oppida within the territory and with a chronology that is generally focused on between 150 and 50 BCE, which persisted for no more than 50 to 100 years. For the most part, the data converges on the phase of military tension from 125-70 BCE and 50-25 BCE. During the period of 125-70 BCE, a complex military structure had consolidated, a real network of castella in the interior and another along the coast, closing off access to the Iberian Peninsula, while at the same time controlling passages over the Ebro. The complexity and regularity of the sites show a preconceived reality, for a specific time or times of military tensions. Specifically, during the phase of 82-72 BCE. During the Sertorian War, the presence of several defensive lines could be confirmed, being erected by the general to halt troops coming from the north in 82 BCE.

Keywords

Espais militars; Nord-est de la Citerior; Segona Guerra Púnica; Espacios militares; Noreste de la Citerior; Segunda Guerra Púnica; Military spaces; Northeast of Hispania; Second Punic War

Subjects

9 - geography. Biography. History; 90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI.pdf

65.67Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)