Efecte diferencial de la burnout laboral en diverses professions assistencials: el paper de la personalitat, la salut i el clima social

Author

Palau Domingo, Ona

Director

Aluja Fabregat, Antón

Blanch Plana, Angel

Date of defense

2016-12-12

Pages

216 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

Aquest estudi va ser dissenyat amb la finalitat de comparar la percepció de la burnout entre quatre col•lectius professionals de la província de Lleida que fan feines assistencials. La mostra estudiada ha estat de 596 subjectes entre 19 i 60 anys (282 mestres, 83 infermers, 60 cuidadors i 171 mossos d’esquadra). La burnout s’ha mesurat amb el Maslach Burnout Inventory; la personalitat s’ha mesurat a través d’un inventari dels cinc grans factors de personalitat (BFQ), i la personalitat resistent a l’estrès s’ha mesurat amb el Personal Views Survey (PVS), el conegut qüestionari de salut de Goldberg (GHQ-28) i una selecció de subescales de la Work Environment Scale (WES). Els resultats informen que les/els infermers són les qui pateixen més esgotament emocional, i els qui menys, els mossos. Els cuidadors i les/els infermers són els qui se senten més realitzats en la seva feina, i el mossos són els qui presenten un nivell més elevat d’actituds negatives o despersonalització. S’ha obtingut un perfil de variables individuals predictores de la burnout en cada professió. Els resultats es discuteixen en el marc de les relacions entre burnout i variables individuals.


Este estudio fue diseñado con el fin de comparar la percepción del Burnout entre cuatro col•lectivos profesionales que realizan trabajos asistenciales de la provincia de Lleida. La muestra estudiada ha estado de 596 sujetos entre 19 i 60 años (282 maestros, 83enfermeras, 60 cuidadores y 171 agentes de policía (mossos d'esquadra)). Se ha usado el Maslach Burnout Inventory para medir el síndrome de Burnout, para la personalidad se ha usado un inventario de los cinco grandes factores de personalidad (BFQ), la personalidad resistente al estrés se ha medido con el Personal View Survey (PVS), el conocido cuestionario de salud de Goldberg (GHQ-28) y una selección de subescalas de la Work Environement Scales (WES). Los resultados informan que las enfermeras son las que sufren más Agotamiento Emocional i los que menos los mossos d'esquadra. Los cuidadores y las enfermeras son los que se sienten más realizados en su trabajo, i los mossos d'esquadra son los que presentan más nivel de actitudes negativas o despersonalización. Se ha obtenido un perfil de variables individuales predictivas del Burnout en cada profesión. Los resultados se discuten en el marco de las relaciones entre Burnout y variables individuales.


This study was designed to compare perceptions of burnout among four professional groups offering a public service in the province of Lleida. Lleida. The sample was 596 subjects between 19 and 60 years (282 teachers, 83 nurses, 60 caregivers and 171 police officers). Burnout was measured with the Maslach burnout inventory, personality was measured through a Big Five Questionnaire, and stress-resistant personality was measured using the Personal Views Survey, the General Health Questionnaire de Goldberg (GHQ-28) and a selection of work environment scales. The results show that nurses suffer the most emotional exhaustion and police officers the least. Caregivers and nurses feel more accomplishment in their work, and police officers show a higher level of depersonalization or negative attitudes. A profile of individual variables emerged as predictors of burnout in each profession. The results are discussed regarding the relationship between burnout and individual variables.

Keywords

Personalitat; Burnout; Psicopatologia; Personalitat resistent; Clima laboral; Personalidad; Hardy personality; Work environment

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Personalitat, avaluació i tractament psicològic

Documents

Topd1de1.pdf

2.502Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)