Impacte radiològic ambiental causat per la industrialització al tram baix del riu Ebre

Author

Fonollosa García, Elena

Director

Aguilar Anguera, Maria del Carmen

Borrull Ballarin, Francesc

Date of defense

2016-10-13

Pages

216 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Analítica i Química Orgànica

Abstract

En aquesta tesi doctoral s’han determinat els diferents radionúclids tant d’origen natural com artificial en mostres ambientals. Aquestes mostres estudiades estan sota la influencia de la industrialització de la conca del riu Ebre. Concretament en aquesta zona es troben localitzades la central nuclear d’Ascó, la industria de fosfat bicàlcic i finalment, la planta de tractament d’aigua potable. Totes aquestes indústries poden afectar radiològicament a la qualitat de l’aigua del riu Ebre. Per altra banda, també s’han avaluat les concentracions d’activitat dels radionúclids d’origen natural en diferents tipus de mol·luscs que es cultiven a la desembocadura del riu Ebre, concretament al delta de l’Ebre. L’interès d’aquest estudi recau en la importància de fer una estimació de les dosi per ingesta d’aquests aliments a través de la dieta.


En esta tesis doctoral se han determinado los diferentes radionucleidos tanto de origen natural como artificial en muestras ambientales. Estas muestras estudiadas están bajo la influencia de la industrialización de la cuenca del río Ebro. Concretamente en esta zona se encuentran localizadas la central nuclear de Ascó, la industria de fosfato bicálcico y finalmente, la planta de tratamiento de agua potable. Todas estas industrias pueden afectar radiológicamente a la calidad del agua del río Ebro. Por otra parte, también se han evaluado las concentraciones de actividad de los radionucleidos de origen natural en diferentes tipos de moluscos que se cultivan en la desembocadura del río Ebro, concretamente en el delta del Ebro. El interés de este estudio recae en la importancia de hacer una estimación de las dosis por ingesta de estos alimentos a través de la dieta.


In this thesis we have determined the different radionuclides of both natural and artificial origin in environmental samples. These samples studied are under the influence of industrialization of the Ebro river basin. Specifically in this area are located Asco nuclear power plant, dicalcium phosphate industry and finally the water treatment plant. All these industries may affect radiologically the water quality of the Ebro river. On the other hand, we have also evaluated the activity concentrations of naturally occurring radionuclides in different types of molluscs cultivated in the mouth of the Ebro River, specifically in the Ebro delta. The interest of this study lies in the importance of estimate the dose intake of these foods through the diet.

Keywords

Radioactivitat; Separació radioquímica; Indústria NORM; Radioactividad; Radioactivity; Radiochemical separation; NORM industry

Subjects

54 - Chemistry. Crystallography. Mineralogy; 542 - Practical laboratory chemistry. Preparative and experimental chemistry; 543 - Analytical chemistry

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESI.pdf

6.109Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)