Copia y pega. Cómo las multinacionales construyen las noticias. Los breves de empresa en los diarios "La Vanguardia" y "El Mundo de Catalunya". Estudio de similitud entre los breves y las notas de prensa

Author

Martínez Fernández, Jesús

Director

Micó Sanz, Josep Lluís

Codirector

Pozo Montero, Francesc

Date of defense

2017-01-10

Pages

838 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Abstract

La tesi Còpia i pega. Com les multinacionals construeixen les notícies respon a la necessitat d'avaluar les rutines de producció periodístiques, i constatar que la pràctica de copiar i enganxar s'ha instal·lat en la medul·la de les redaccions, sense ser prou combatuda per la direcció del mitjans. Mitjançant el programa de càlcul simbòlic Maple, i específicament mitjançant les eines informàtiques DetectPlagiarism i SimilarityScore, s'ha procedit a establir les similituds entre els breus de la secció d'empresa de La Vanguardia i El Mundo de Catalunya i les notes de premsa de les quals beuen, redactades pels departaments de relacions públiques de les multinacionals. El resultat estableix que la modalitat del còpia-enganxa, que sovint esdevé en plagi i que és objecte de repulsa per part dels col·legis professionals del gremi, ja forma part de l’afer diari dels diaris, sumits en la precarietat.


La tesis Copia y pega. Cómo las multinacionales construyen las noticias responde a la necesidad de evaluar las rutinas de producción periodísticas, y constatar que la práctica de copiar y pegar se ha instalado en el fuero interno de las redacciones, sin ser lo suficientemente combatida por la dirección de los medios. Mediante el programa de cálculo simbólico Maple, y específicamente mediante los comandos informáticos DetectPlagiarism y SimilarityScore, se ha procedido a establecer las similitudes entre los breves de la sección de empresa de La Vanguardia y El Mundo de Catalunya y las notas de prensa de las cuales beben, redactadas por los departamentos de relaciones públicas de las multinacionales. El resultado establece que la modalidad del copia y pega, que a menudo deviene en plagio y que es objeto de repulsa por parte de los colegios profesionales del gremio, ya forma parte del hacer diario de los periódicos, sumidos en la precariedad.


Copy and paste. How multinational construct the news responds to the need of evaluating routines of journalistic production, and finding that the practice of copying and pasting is settled in the internal forum of newsrooms without being enough opposed by media editors. Through the program of symbolic computation Maple, specifically using computer commands DetectPlagiarism and SimilarityScore, we proceeded to establish the similarities between the short business section in La Vanguardia and El Mundo de Catalunya and press releases, written by the public relations departments of some multinationals. The result states that the mode of copy and paste, which often becomes plagiarism and is subject to rejection by the professional associations of the union, is part of doing daily newspapers, mired in insecurity.

Keywords

Ètica; Llenguatge; Automatització; Rutines; Plagi; Còpia; Precarietat; Past; Copy

Subjects

070 - Newspapers. The Press. Journalism

Knowledge Area

Ciències socials, periodisme i documentació

Documents

Tesi_Jesus_Martinez_Fernandez.pdf

11.68Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)