Derechos de autor y conexos y nuevas tecnologías en el ocio y el turismo: reconfiguración legal, construcción de mercado y valor empresarial

Author

Sánchez Bergara, Sheila

Director

García Álvarez, Ercilia

Date of defense

2016-09-13

Pages

214 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

En aquesta tesi es realitza un estudi interdisciplinari des d'un enfocament soci-jurídic que relaciona turisme i oci, drets d'autor i connexos i noves tecnologies. El punt de partida és l'escassa atenció prestada des de l'acadèmia a la regulació dels drets d'autor en Internet, malgrat el rol estratègic que tenen les noves tecnologies per als sectors turístic i d'oci. Analitza com s'estan transformant les lleis de drets d'autor i connexos en l'àmbit de l'economia de la informació, amb èmfasi a Espanya i examina com es manifesta la legislació en dos contextos soci-econòmics concrets. Per aconseguir aquest doble objectiu es desenvolupa una recerca teòric-empírica, estructurada en tres parts. Primer, es desconstrueix el recent procés de regulació dels drets d'autor i connexos a Espanya. Segon, s'analitzen les interaccions entre les lleis de drets d’autor i connexos, les noves tecnologies i els principals actors en el context del mercat de la música digital. Tercer, s'analitza com repercuteix l'ús de les noves tecnologies, les xarxes socials i Internet i el marc legal vigent en la gestió que realitzen un grup d'empreses turístiques dels actius protegits pels drets d'autor. Els resultats mostren que una vegada que les lleis entren en vigor, es presenten desencaixis, continuïtats i desconnexions que, d'una banda, generen tensions, i per una altra, situacions regulades al costat de l'ordenament jurídic. Finalment, s'evidencia que la progressiva incorporació de les noves tecnologies, les xarxes socials i Internet en l'oci i el turisme, connecten cada vegada més a aquests sectors amb els drets d'autor i connexos, i afegeixen nous reptes a nivell estratègic, així com la necessitat de desenvolupar nous estudis soci-jurídics per a aquests sectors i les seves empreses.


Esta tesis realiza un estudio interdisciplinario desde un enfoque socio-jurídico que relaciona turismo y ocio, derechos de autor y conexos y nuevas tecnologías. Toma como punto de partida, la escasa atención prestada desde la academia a la regulación de los derechos de autor en Internet, a pesar del rol estratégico que tienen las nuevas tecnologías para los sectores turístico y de ocio. Analiza cómo se está reconfigurando el marco regulatorio de los derechos de autor y conexos en el ámbito de la economía de la información, con énfasis en España y examina cómo se manifiesta la legislación en dos contextos socio-económicos concretos. Para alcanzar este doble objetivo se desarrolla una investigación teórico-empírica, estructurada en tres partes. Primero, se deconstruye el reciente proceso de regulación de los derechos de autor y conexos en España. Segundo, se analizan las interacciones entre estas leyes, las nuevas tecnologías y los principales actores en el contexto del mercado de la música digital. Tercero, se analiza cómo repercute el uso de las nuevas tecnologías, las redes sociales e Internet y el marco legal vigente en la gestión que realizan un grupo de empresas turísticas de los activos protegibles por los derechos de autor. Los resultados muestran que una vez que las leyes entran en vigor, se presentan desencajes, continuidades y desconexiones que, por una parte, generan tensiones, y por otra, situaciones reguladas al margen del ordenamiento jurídico. Además, se evidencia que la progresiva incorporación de las nuevas tecnologías, las redes sociales e Internet en el ocio y el turismo, conectan cada vez más a estos sectores con los derechos de autor y conexos, y añaden nuevos retos a nivel estratégico, así como la necesidad de desarrollar nuevos estudios socio-jurídicos para estos sectores y sus empresas.


This thesis proposes an interdisciplinary study from a socio-legal perspective that link tourism and leisure, copyright and neighbouring rights and new technologies. Despite the strategic role of new technologies for the tourism and leisure sectors, little attention has been paid by the literature. This thesis aims to fill this gap by analysing how the copyright and neighbouring rights regulatory framework is reconfiguring in the frame of the information economy, particularly in the Spanish context. Moreover, the work includes the analysis of two specific socio-economics scenarios. The thesis develops a theoretical-empirical research organized in three sections. In the first section, the deconstruction of the recent process of regulation of copyright and neighbouring rights in Spain is proposed. Then, the work shifts to the analysis of the interaction between copyrights laws, new technologies and the main actors into the digital music market. In the third section, it is analysed how the use of new technologies, social networks and Internet, and the copyright laws affect the management of copyrighted works for a group of SME’s in tourism. Results show that once copyright laws enter into force, these present mismatches, continuities and disconnections that, on the one hand, boost tensions while, on the other hand, let emerging situations regulated out of the legal framework. Moreover, results highlight that the progressive integration of new technologies, social networks and Internet into the tourism and leisure sectors connects more and more these with copyright and neighbouring rights, adds new challenges at strategic level so as the need for developing new related socio-legal studies.

Keywords

dret d'autor i drets connexos; gestió d'empreses turístiques; mercat musical; derechos de autor y conexos; gestión de empresas turísticas; mercado musical; copyright and related rights; management tourism firms; music market

Subjects

3 - Social Sciences; 34 - Law. Jurisprudence; 346 - Economic law. Law of government control of the economy

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TESI.pdf

4.210Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)