Utilitat de la membrana periprotètica en el diagnòstic de la infecció en el recanvi d’una artroplàstia de maluc

Author

Muñoz Mahamud, Ernesto

Director

Bori Tuneu, Guillem

Soriano Viladomiu, Alex

Date of defense

2015-07-17

Pages

104 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Cirurgia i Especialitats Quirúrgiques

Abstract

La infecció és una de les complicacions més greus que poden aparèixer després de la implantació d'una artroplàstia total de maluc. Fer un recanvi en un terreny infectat comporta un major risc d'infecció de la nova pròtesi. No existeix cap prova que tingui suficient sensibilitat i especificitat com per determinar si l'afluixament protètic és degut a una causa sèptica o mecànica. Aquesta tesi està dedicada a l'estudi de la utilitat de la membrana periprotètica per al diagnòstic d'infecció durant el recanvi d'una pròtesi de maluc. El primer objectiu d'aquesta tesi ha estat avaluar si el rendiment de la membrana periprotètica com a mostra per a l'estudi histològic peroperatori d'infecció en un recanvi d'una artroplàstia de maluc és superior al de la mostra de pseudocàpsula. Els resultats han demostrat que el percentatge de la histologia positiva de la membrana en pacients amb infecció de pròtesi és significativament més gran que el percentatge de la histologia positiva de pseudocàpsula. D'aquesta manera se suggereix que la membrana és millor com a mostra histològica. El segon objectiu ha estat determinar si el rendiment de la membrana periprotètica com a mostra sòlida per al cultiu convencional és superior al de la mostra de pseudocàpsula per al diagnòstic d'infecció en un recanvi d'una artroplàstia de maluc. Els resultats han demostrat que no existeixen diferències significatives entre tots dos tipus de mostra. El tercer objectiu ha estat avaluar la utilitat de la histologia fent servir la membrana periprotètica per al diagnòstic de la infecció durant un recanvi d'una artroplàstia de maluc per una fractura periprotètica. Els resultats han demostrat que la utilització de la histologia en casos de fractura està associada a una elevada taxa de falsos positius (baixa especificitat).


Prosthetic infection is one of the most severe complications that can appear after a total hip arthroplasty. To perform the replacement in a septic environment entails a significantly higher risk of prosthesis infection. Currently, there are no preoperative or perioperative reliable tests able to determine whether the prosthesis loosening is caused by septic or mechanical reasons. This thesis is devoted to study the usefulness of the periprosthetic membrane for predicting infection during a total hip replacement. The first objective of this thesis has been to evaluate if the usefulness of the periprosthetic membrane as a histologic sample is more accurate than the pseudocapsule. The results have confirmed that the percentage of positive histology of the membrane is significantly higher than the pseudocapsule, suggesting that periprosthetic membrane is the best specimen for the histological diagnosis of prosthetic joint infection. The second objective has been to assess whether conventional cultures from the periprosthetic membrane are superior to pseudocapsule samples in the diagnosis of infection in hip revision arthroplasty. The results allow to concluding that the membrane sample for a conventional culture is not superior to the pseudocapsule sample in detecting microorganisms. The third objective has been to analyze the usefulness of the histology for the diagnosis of infection during a hip prosthesis replacement for the treatment of a periprosthetic fracture. The results have demonstrated that periprosthetic fractures are a cause of false-positive histology results for the diagnosis of infection during revision of a hip prosthesis for the treatment of a periprosthetic fracture when conventional cultures are used for diagnosis of infection.

Keywords

Artroplàstia; Artroplastia; Arthroplasty; Histologia; Histología; Histology; Articulació coxofemoral; Cadera; Hip joint; Infeccions; Infecciones; Infections

Subjects

616.7 - Pathology of the organs of locomotion. Skeletal and locomotor systems

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

EMM_TESI.pdf

4.038Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)