Gènesi i desenvolupament de la intersubjectivitat en la filosofia de Fichte

Author

Martí Vallverdú, Josep Ma.

Director

Turró, Salvi, 1956-

Date of defense

2016-06-17

Pages

262 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura

Abstract

El propòsit d'aquest treball és investigar l'abast de la teoria de la intersubjectivitat en la filosofia de Fichte i les transformacions que pateix aquesta teoria al llarg del pensament de l'autor. Per fer-ho, s'han estudiat aquelles parts de la seva filosofia que demostren que per Fichte la fonamentació de la consciència parteix de la necessitat d'una altra consciència per poder donar compte de la noció que hom té d'un mateix. La demostració d'aquesta necessitat de la intersubjectivitat per poder parlar de consciència s'estén a les diferents parcel•les de la vida humana (dret, ètica, història, etc.). En tots els àmbits en què es relacionen els individus, la intersubjectivitat es presenta com a element previ imprescindible per comprendre el correcte desenvolupament d'aquests àmbits. En l'última època de la filosofia de l'autor s'ha descobert una reformulació de la intersubjectivitat que dóna concreció a la manera com es pot fonamentar efectivament i de manera segura la relació correcta entre les consciències.


The purpose of this work is to research the reach of the theory of intersubjectivity in the philosophy of Fichte and the transformations that this theory had all the time long through the thinking of the author. To do so, the parts of the philosophy of Fichte, that show that according to him the foundation of consciousness begins with the need for another conscience to explain the notion oneself has of himself, have been studied. The evidence of this necessity of intersubjectivity to make it possible to talk about conscience spreads to all the areas of human life (right, ethics, history, etc.). In all these areas in which individuals interact, intersubjectivity appears as a previous element essential to understand the correct development of these fields. During the last period of the author, a new formulation of the intersubjectivity, which gives concretion to the way how the correct relation between consciencies can be effectively based and in a sure way, has been discovered.

Keywords

Subjectivitat; Subjetividad; Subjectivity; Intersubjectivitat; Intersubjetividad; Intersubjectivity; Filosofia moderna; Filosofía moderna; Modern philosophy; Fichte, Johann Gottlieb, 1762-1814

Subjects

14 - Philosophical Systems and points of view

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

JMMV1.pdf

212.6Kb

JMMV2.pdf

495.5Kb

JMMV3.pdf

361.6Kb

JMMV4.pdf

371.4Kb

JMMV5.pdf

609.2Kb

JMMV6.pdf

237.4Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)