Valorización del patrimonio a través del análisis de políticas públicas para el desarrollo local: caso de los cenotes mayas en el municipio de Tulum

Autor/a

Suárez Arteaga, Mónica Cecilia

Director/a

Rafel i Fontanals, Núria

Fecha de defensa

2016-05-10

Páginas

798 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament de Història

Resumen

El fortalecimiento de los contextos locales ha sido un tema de reflexión de los ministerios de cultura y autoridades. Sin embargo, la tendencia a visibilizar el patrimonio como fuente de desarrollo local se ha visto descontextualizada por el afán de promover un espacio o hallazgo como lugar turístico, a cambio de la pérdida del valor histórico, estético y simbólico. Se han creado normas proteccionistas como instrumentos para salvaguardar el patrimonio tanto a nivel internacional como en México. No obstante las declaraciones no ha sido suficiente, puesto que es necesario tener en cuenta otros aspectos como los Planes de Acción (PA); los Actos Formales de Implementación OUTPUTS (actividades, programas y proyectos), entre otros. La investigación aborda una metodología de análisis de política pública, que permite cuestionar la articulación municipal y la estrategia de valorización de cenotes finiquita con un plan de gestión cultural que considera la corresponsabilidad ciudadana en sentido holístico.


The strengthening of local contexts has been a subject of reflection of the ministries of culture and authorities. However, the tendency to draw attention to the heritage as a source of local development has been decontextualized by the desire to promote a space or finding as a tourist place, in exchange for the loss of historical, aesthetic and symbolic value. Protectionist rules have been created as instruments to safeguard the heritage both internationally and in Mexico. However the statements was not enough, since it is necessary to consider other aspects such as the Action Plans (PA); Implementation formal acts OUTPUTS (activities, programs and projects), among others. The research addresses a methodology for analyzing public policy that would challenge the municipal joint strategy and valuation of cenotes Finalizes a cultural management plan that considers civic responsibility in holistic sense.


L'enfortiment dels contextos locals ha estat un tema de reflexió dels ministeris de cultura i autoritats. No obstant això, la tendència a visibilitzar el patrimoni com a font de desenvolupament local s'ha vist descontextualitzada per l'afany de promoure un espai o troballa com a lloc turístic, a canvi de la pèrdua del valor històric, estètic i simbòlic. S'han creat normes proteccionistes com a instruments per salvaguardar el patrimoni tant a nivell internacional com a Mèxic. No obstant les declaracions no ha estat suficient, ja que cal tenir en compte altres aspectes com els Plans d'Acció (PA); els Actes Formals d'Implementació OUTPUTS (activitats, programes i projectes), entre altres. La investigació aborda una metodologia d'anàlisi de política pública, que permet qüestionar l'articulació municipal i l'estratègia de valorització de cenotes liquida amb un pla de gestió cultural que considera la coresponsabilitat ciutadana en sentit holístic.

Palabras clave

Patrimoni arqueològic; Cultura maia; Desenvolupament local; Patrimonio arqueológico; Cultura maya; Desarrollo local; Archaeological heritage; Maya culture; Local development

Materias

3 - Ciencias sociales; 90 - Arqueología. Prehistoria

Área de conocimiento

Arqueologia

Documentos

Tmcsa1de1.pdf

9.083Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)