Grain yield determinants in a traditional and a modern wheat cultivar under a wide range of conditions in a Mediterranean region: source-sink relationships, components, resource capture and use efficiencies

Author

Cartelle Saball, Julia

Director

Savin, Roxana

Slafer, Gustavo A.

Date of defense

2015-12-21

Pages

136 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal

Abstract

El principal objectiu de la tesi va ser avaluar els determinants fisiològics del rendiment d'un cultivar de blat tradicional i un modern en resposta a diferents disponibilitats d'aigua i nitrogen en condicions mediterrànies. Es pot concloure que el cultivar tradicional no va superar clarament en rendiment al modern sota condicions més estressants, ni el cultivar modern va superar al seu contrapart tradicional quan les condicions van ser més favorables. En relació als dos components numèrics del rendiment, el nombre de grans per unitat de superfície va ser el principal component explicant la seva variació i el pes del gra va ser limitat per destí durant l'ompliment de gra. L'ús del nitrogen i l'aigua i les seves eficiències van estar relacionades amb les variacions del rendiment per a tots dos cultivars. L'absorció de nitrogen va ocórrer principalment durant pre-antesi, mentre que la concentració de nitrogen en gra va estar generada majorment per translocació. El cultivar modern va presentar un sistema radicular més gran que el tradicional. No obstant això, aquesta superioritat no es va traduir en diferències consistents en rendiment o eficiència en l'ús de recursos.


El principal objetivo de la tesis fue evaluar los determinantes fisiológicos del rendimiento de un cultivar de trigo tradicional y uno moderno en respuesta a diferentes disponibilidades de agua y nitrógeno en condiciones mediterráneas. Se puede concluir que el cultivar tradicional no superó claramente en rendimiento al moderno bajo condiciones más estresantes, ni el cultivar moderno superó a su contraparte tradicional cuando las condiciones fueron más favorables. En relación a los dos componentes numéricos del rendimiento, el número de granos por unidad de superficie fue el principal componente explicando su variación y el peso del grano fue limitado por sumidero durante el llenado de grano. El uso del nitrógeno y el agua y sus eficiencias estuvieron relacionadas con las variaciones del rendimiento para ambos cultivares. La absorción de nitrógeno ocurrió principalmente durante pre-antesis, mientras que la concentración de nitrógeno en grano estuvo generada mayormente por translocación. El cultivar moderno presentó un sistema radicular mayor que el tradicional. Sin embargo, esta superioridad no se tradujo en diferencias consistentes en rendimiento o eficiencia en el uso de recursos.


The main objective of the thesis was to assess the physiological grain yield determinants of a traditional and a modern wheat cultivar in response to different water and nitrogen availabilities under Mediterranean conditions. It can be concluded that the traditional cultivar did not consistently outyield the modern one under more stressful conditions, nor did the modern cultivar outyield its older counterpart whenever the conditions were less stressful. Concerning the two major numerical components of grain yield, grain number per unit land area was the main component explaining its variation and grain weight was sink-limited during grain filling. N and water use and their efficiencies were related to variations in grain yield for both cultivars. N uptake occurred mainly along pre-anthesis, while grain N concentration was generated chiefly by translocation. The modern cultivar presented a larger root system than the traditional one. Nevertheless this superiority did not translate in consistent differences in grain yield or resource use efficiencies.

Keywords

Blat; Rendiment; Eficiència en l'ús dels recursos; Trigo; Rendimiento; Eficiencia en el uso de los recursos; Wheat; Yield; Resource use efficiency

Subjects

631 - Agriculture in general

Knowledge Area

Fisiologia vegetal

Documents

Tjcs1de1.pdf

2.873Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)