Outsourcing de recursos humanos: prácticas y factores de éxito.

Autor/a

Romeu Crusat, Sergi

Director/a

González Ramírez, Mª de los Reyes

Valverde Aparicio, Mireia

Fecha de defensa

2015-12-10

Páginas

205 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Resumen

En l'actual entorn econòmic, les organitzacions busquen constantment noves formes de flexibilitat en el seu esforç per esdevenir competitives. Una de les avingudes cap a la flexibilització de les organitzacions és l'externalització o outsourcing d'alguns processos empresarials, tant si és amb l'objectiu de retallar costos com amb el d'adquirir experiència i saber fer d'organitzacions externes. La funció de recursos humans o alguns dels seus components també han estat subjectes a l'externalització des de fa ja temps (especialment processos de selecció o activitats de formació). No obstant això, la decisió sobre què externalitzar, com, quan, ia qui és una elecció no desproveïda de certs riscos. L'objectiu d'aquesta tesi és revisar els principals conceptes, lògica i reptes a l'externalització de la funció de recursos humans. Un cop revisada la literatura i proposta una conceptualització de l'outsourcing de recursos humans com a procés i identificant les seves diverses fases, el treball empíric de la tesi es dedica a identificar quins factors poden contribuir a l'èxit en tal procés. Es genera un qüestionari que pregunta per casos d'èxit i fracàs de processos d'outsourcing de recursos humans i les circumstàncies que l'envolten. L'anàlisi estadística dels resultats suggereix que no influeixen en l'èxit del procés factors com la funció, l'objectiu i la temporalitat. Per contra, sí que és important tenir en compte, entre altres, factors com la bona comunicació, l'elecció del proveïdor, el suport el departament de RRHH i no prioritzar el preu. Cal destacar que la majoria d'aquests factors són elements sobre els quals les empreses poden incidir quan implementen un procés de ORH i, per tant, la tesi conclou amb una sèrie de recomanacions per a la pràctica empresarial.


En el actual entorno económico, las organizaciones buscan constantemente nuevas formas de flexibilidad en su esfuerzo para devenir competitivas. Una de las avenidas hacia la flexibilización de las organizaciones es la externalización o outsourcing de algunos procesos empresariales, tanto si es con el objetivo de recortar costes como con el de adquirir experiencia y know-how de organizaciones externas. La función de recursos humanos o algunos de sus componentes también han estado sujetos a la externalización desde hace ya tiempo (especialmente procesos de selección o actividades de formación). Sin embargo, la decisión sobre qué externalizar, cómo, cuándo, y a quién es una elección no desprovista de ciertos riesgos. El objetivo de esta tesis es revisar los principales conceptos, lógica y retos a la externalización de la función de recursos humanos. Una vez revisada la literatura y propuesta una conceptualización del outsourcing de recursos humanos como proceso e identificando sus diversas fases, el trabajo empírico de la tesis se dedica a identificar qué factores pueden contribuir al éxito en tal proceso. Se genera un cuestionario que pregunta por casos de éxito y fracaso de procesos de outsourcing de recursos humanos y las circunstancias que lo rodean. El análisis estadístico de los resultados sugiere que no influyen en el éxito del proceso factores como la función, el objetivo y la temporalidad. Por el contrario, sí es importante tener en cuenta, entre otros, factores como la buena comunicación, la elección del proveedor, el apoyo el departamento de RRHH y no priorizar el precio. Hay que destacar que la mayoría de estos factores son elementos sobre los cuales las empresas pueden incidir cuando implementan un proceso de ORH y, por tanto, la tesis concluye con una serie de recomendaciones para la práctica empresarial.


n the current economic environment, organizations are constantly seeking new forms of flexibility in their efforts to become competitive. One of the avenues towards more flexible organizations is outsourcing or outsourcing of some business processes, whether it is aiming to cut costs and to gain experience and know-how from outside organizations. The human resources function or some of its components have also been subject to outsourcing for some time now (especially selection processes or training). However, the decision on what to outsource, how, when, and to whom election is not without certain risks. The objective of this thesis is to review the main concepts, logic and challenges to outsourcing HR function. After reviewing the literature and proposed a conceptualization of human resources outsourcing process and identifying its various phases, the empirical work of the thesis is dedicated to identify what factors may contribute to success in this process. A questionnaire asking about cases of success and failure of processes of human resources outsourcing and the circumstances surrounding it generates. Statistical analysis of the results suggests that not influence the success of factors such as the function, purpose or temporality. On the contrary, it is important to consider, among others, factors such as good communication, the choice of supplier, supporting the HR department and not prioritize the price. It notes that most of these factors are elements on which companies can influence when implementing a process of ORH and therefore, the thesis concludes with a series of recommendations for business practice

Palabras clave

externalitzacio; Recursos Humans; exit; externalizacion; Recursos Humanos; exito; outsourcing; Human Resources; success

Materias

3 - Ciencias sociales; 33 - Economía; 331 - Trabajo. Relaciones laborales. Ocupación. Organización del trabajo

Área de conocimiento

Ciències Socials i jurídiques

Documentos

TESI.pdf

6.665Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)