Use of Decision Tables to Model Assistance Knowledge to Train Medical Residents

Author

Real Vázquez, Francis

Director

Riaño Ramos, David

Date of defense

2016-02-10

Pages

174 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques

Abstract

En aquesta tesi es presenta un model de coneixement clínic basat en taules de decisió que permet representar les fases de diagnòstic, tractament i pronòstic de diferents malalties. Les taules de decisió que s'obtenen per a cada fase del model han estat utilitzades per representar malalties reals a partir de guies de pràctica clínica. En el cas del diagnòstic s'han representat les vuit causes secundàries més comuns de la hipertensió arterial. En el cas del tractament i pronòstic s'han representat set diferents xocs en emergències. Les taules de decisió que hem obtingut per a cadascuna de les malalties s'han utilitzat com a base per crear dues eines d'entrenament mèdic, dirigides a residents. Totes dues eines s'han provat a l'Hospital Clínic de Barcelona amb diferents grups de residents. Després de les proves s'ha conclòs que les taules de decisió són adequades per a la representació del coneixement mèdic en totes tres fases. A més, les eines d'aprenentatge han estat efectives a l'hora d'ensenyar els procediments mèdics, especialment als residents amb menys experiència prèvia.


En esta tesis se presenta un modelo de conocimiento clínico basado en tablas de decisión que permite representar las fases de diagnostico, tratamiento y pronostico de distintas enfermedades. Las tablas de decisión que se obtienen para cada fase del modelo han sido utilizadas para representar enfermedades reales a partir de guías de práctica clínica. En el caso del diagnóstico se han representado las ocho causas secundarias más comunes de la hipertensión arterial. En el caso del tratamiento y pronóstico se han representado siete diferentes shocks en emergencias. Las tablas de decisión que hemos obtenido para cada una de las enfermedades se han usado como base para crear dos herramientas de entrenamiento médico, dirigido a residentes. Ambas herramientas se han probado en el Hospital Clínic de Barcelona con distintos grupos de residentes. Tras las pruebas se ha concluido que las tablas de decisión son adecuadas para la representación del conocimiento medico en las tres fases. Además, las herramientas de aprendizaje han sido efectivas a la hora de enseñar los procedimientos médicos, en especial a los residentes con menos experiencia previa.


In this thesis a clinical knowledge model based on decision tables is presented. This model allows us to represent the stages of diagnosis, treatment, and prognosis of different diseases. The decision tables obtained for each phase of the model have been used to represent real diseases from clinical practice guidelines. In the case of diagnosis, we represented eight of the most common secondary causes of hypertension. For the treatment and prognosis we represented seven different emergency shocks. The decision tables obtained for each disease have been used as the basis for two medical training tools aimed to residents. Both tools have been tested in the Hospital Clínic de Barcelona with different groups of residents. After testing, it was concluded that decision tables are suitable for the representation of medical knowledge in all three phases. In addition, the learning tools have been effective in teaching medical procedures, especially for untrained residents.

Keywords

Taules de decisió; Models de pràctica clínica; clínica Formació mèdica; Tablas de decisión; Modelos de práctica clínica; clínica Formación médica; Decision tables; Clinical practice models; Medical training

Subjects

004 - Computer science and technology. Computing. Data processing; 37 - Education; 61 - Medical sciences

Knowledge Area

Enginyeria i arquitectura

Documents

TESIS.pdf

5.214Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)