Las migraciones inesperadas: Marruecos y Turquía entre diversidad y seguridad

Autor/a

Afailal, Hafsa

Director/a

Olivé Serret, Enric

Gema Jiménez, Mercedes

Fecha de defensa

2016-01-18

Páginas

404 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Resumen

Aquesta tesi es centra en l’estudi de l’evolució del caràcter securitari de les polítiques d’estrangeria del Marroc i de Turquia en la seva relació amb el desenvolupament dels processos d’externalització de les polítiques europees de migració en un context euromediterrani marcat per la “Primavera Àrab”. El Marroc i Turquia desenvolupen un paper important en la gestió dels fluxos migratoris cap a la Unió Europea. A partir dels anys setanta es va iniciar la nova era de les polítiques migratòries europees que posava fi a l’”acollida” de mà d’obra que havia existit fins llavors. Aquestes noves polítiques s’han caracteritzat per la securització de la migració i més endavant per l’externalització de les fronteres. Aquest procés va fer que el control fronterer de la UE es subcontractés a països no membres de la Unió; a més, l’extensió del seu espai d’intervenció, incloent-hi zones en què les seves forces de seguretat podien intervenir, va produir una extra-territorialització de la sobirania i del control de la UE. El Marroc i Turquia són dos països diferents i llunyans que comparteixen proximitat i un estatus “privilegiat” pel que fa a les seves relacions amb la Unió Europea. Comparteixen també una llarga història d’emigració, trànsit i immigració. Actualment països d’immigració, es troben davant del repte de gestionar la seva antiga i nova diversitat, resultat de la “nova immigració”. Aquesta tesi aporta una reflexió conjunta sobre l’evolució del procés de construcció de la identitat nacional unificadora de tots dos països. S’ha pretès demostrar que la construcció de la identitat segons el model nacional homogeni inflexible xoca amb la resistència d’una part significativa de la ciutadania en favor del reconeixement del dret a ser diferent. En aquest sentit, si la construcció de la identitat en tots dos països s’orientés cap a una gestió de la diversitat de forma oberta i global, es podria garantir una igualtat de drets per a tothom responent a models coherents amb l’evolució de la realitat social de cada país.


Esta tesis se centra en el estudio de la evolución del carácter securitario de las políticas migratorias de Marruecos y Turquía en su relación con el desarrollo de los procesos de externalización de las políticas europeas de migración en un contexto Euromediterráneo marcado por la “Primavera Árabe”. Marruecos y Turquía desempeñan un papel importante en la gestión de los flujos migratorios hacia la UE. A partir de los años setenta, se inició la nueva era de las políticas migratorias europeas que ponía fin a “la acogida” de mano de obra que existía hasta entonces. Estas nuevas políticas se han caracterizado por la securitización de la migración y más adelante por la externalización de las fronteras. Este proceso hizo que el control fronterizo de la UE se subcontratase a países no miembros de la Unión; además, la extensión de su espacio de intervención, incluyendo las zonas donde sus fuerzas de seguridad pueden intervenir, produjo una extra-territorialización de la soberanía y del control de la UE. Marruecos y Turquía son dos países diferentes y lejanos que comparten la cercanía y un estatus “privilegiado” en cuanto a sus relaciones con la UE. Comparten también una larga historia de emigración, tránsito e inmigración. Hoy en día países de inmigración, se encuentran frente al reto de gestionar su antigua y nueva diversidad resultado de la “nueva inmigración”. Esta tesis aporta una reflexión conjunta sobre la evolución del proceso de construcción de la identidad nacional unificadora en ambos países. Se ha pretendido demostrar que la construcción de la identidad según el modelo nacional homogéneo choca con la resistencia de una parte significativa de la ciudadanía en favor del reconocimiento del derecho a ser diferente. En este sentido, si la construcción de la identidad en ambos países se orientara hacia una gestión de la diversidad de forma abierta y global, se podría garantizar una igualdad de derechos para todos respondiendo a modelos coherentes con la evolución de la realidad social de cada país.


This thesis focuses on the study of the evolution of the security aspect of the migration policies in Morocco and Turkey in their relation with the development of the externalization processes of the European migration policies, within the Euro Mediterranean context marked by the “Arab Spring”. Morocco and Turkey play an important role in the management of migratory flows to the EU. Since the 70’s, a new era of European migration policies started, ending the so-called “sheltering” of the workforce that existed until then. These new policies have been marked by the securitization of migration and the externalization of the borders. This process led to the outsourcing of the EU’s border control to non-EU country members; moreover, the extension of the intervention space, including areas where its security forces can intervene, produced an extra-territorialisation of sovereignty and control of the EU. Morocco and Turkey are two different and distant countries that share proximity and a “privileged” status regarding their relations with the EU. They also share a long history of emigration, transit, and immigration. Nowadays as inmigration countries, they are facing the challenge to manage their old and new diversity, as a result of the “new inmigration”. This thesis provides a joint reflection about the evolution of the process of construction of a unifying national identity in both countries. It purported to demonstrate that the construction of identity according to a homogeneous national model clashes with the resistance to an important part of the citizenship in favour of the recognition of the right to be different. In this sense, if the construction of identity in both countries orients itself to the management of diversity in an open and global way, it would guarantee equal rights for all, responding to models that are coherent with the evolution of the social reality of the country.

Palabras clave

Política migratòria; Marroc, Turquia; Externalització; Política migratorias; Marruecos, Turquía; Externalización; Migration policy; Morocco, Turkey; Externalisation

Materias

3 - Ciencias sociales; 32 - Política; 572 - Antropología; 94 - Historia general y por países

Área de conocimiento

Ciéncias Sociales y jurídicas

Documentos

Tesis doctoral Hafsa Afailal.pdf

7.352Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)