Estudi de l'efecte de l'administració de tilosina i doxicilina en els principals paràmetres nutricionals i de composició de l'ou de gallina

Autor/a

Roldós Noguer, Eva

Director/a

García Regueiro, José Antonio

Codirector/a

Castellari, Massimo

Tutor/a

Carretero Romay, Carmen

Fecha de defensa

2015-12-16

Páginas

191 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Girona. Departament d'Enginyeria Química, Agrària i Tecnologia Agroalimentària

Resumen

The aim of the present work was to study the effects of tylosin A and doxycycline administration to laying hens on egg nutritional and compositional parameters during antibiotic treatment and after a withdrawal period. Doxycycline treatment in contrast to tylosin A treatment caused more significant changes in the studied compounds, especially in yolks collected after the withdrawal period and egg yolk components related to the lipid fraction. Most of these changes appeared as an increase of the levels of the studied compounds, if compared to the control samples. It should be pointed out that the egg yolks from laying hens treated with these antibiotics suffered an increase of the sensitivity of lipid oxidation (α-tocopherol content decreased and TBARS values increased). As a consequence of this rise, negative effects on organoleptic qualities and on nutritional properties of laying eggs and its derivatives can appear.


Els objectius principals d’aquest treball van ser estudiar l’efecte de l’administració de tilosina A i de doxiciclina en gallines ponedores sobre paràmetres nutricionals i de composició de l’ou durant el tractament antibiòtic i després d’un temps de retirada. El tractament amb doxiciclina és el que va produir més canvis significatius en els compostos estudiats, sobretot en els ous recollits en el mostreig posterior al període de retirada i en els components procedents de la fracció lipídica. La majoria d’aquests canvis es van manifestar amb un increment de la concentració d’aquests compostos respecte la del grup control. Cal destacar que els rovells dels ous procedents de les gallines tractades amb els dos antibiòtics van presentar una major sensibilitat davant de l’oxidació lipídica (disminució de la concentració de l’α-tocoferol i augment en el valor de TBARS), fet que pot produir efectes negatius en les qualitats organolèptiques i en les propietats nutricionals de l’ou de gallina o dels seus derivats.

Palabras clave

Tilosina; Tylosin A; Doxiciclina; Doxycycline; Antibiotics; Antibióticos; Eggs; Ous de gallina; Huevos de gallina; Paràmetres nutricionals; Parámetros nutricionales; Nutritional parameters

Materias

663/664 - Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas

Documentos

tern1de1.pdf

3.279Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)