Terapia Dialéctica Conductual Grupal en el Trastorno Límite de la Personalidad: Apego, Alianza Terapéutica y Mejora Sintomática

Author

Lossa Chacon, Lydia

Director

Corbella Santomà, Sergi,

Codirector

Soler Ribaudi, Joaquim

Date of defense

2016-01-28

Pages

263 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

En la present investigació es realitza un estudi amb pacients diagnosticats de Trastorn Límit de la Personalitat (TLP) tractats amb Teràpia Dialèctica Conductual Grupal (TDC-G) amb l'objectiu de determinar si els estils d'aferrament dels pacients amb TLP i les característiques de l'aliança terapèutica es relacionen amb la millora del pacient i amb el seguiment del procés terapèutic en un format de teràpia grupal. La literatura indica que els subjectes TLP tendeixen a patrons inestables en les seves relacions amb dèficits importants en regulació emocional, relacions interpersonals inestables i dificultats en el descentrament de pensaments. En TDC-G es treballa per mòduls en l'entrenament d'habilitats posant èmfasi en la relació terapèutica com a punt clau en l'eficàcia del tractament. Els subjectes TLP presenten dificultats importants en el desenvolupament d'una bona aliança terapèutica que els permeti realitzar canvis i millorar sintomàticament. Els resultats ens mostren la importància del tipus d’aferrament dels pacients TLP a l’hora d’iniciar un procés terapèutic i l’establiment d’una relació terapèutica, així com canvis en la millora del pacient mesurada en tres medicions: millora simptomàtica a nivel clínic, millora en regulació emocional i millores en la capacitat de descentrament dels pensaments. També s’analitzen les variables que prediuen l’abandonament prematur.


En la presente investigación se realiza un estudio con pacientes diagnosticados de Trastorno Límite de la Personalidad (TLP) tratados con Terapia Dialéctica Conductual Grupal (TDC-G) con el objetivo de determinar si los estilos de apego de los pacientes con TLP y las características de la alianza terapéutica se relacionan con la mejora del paciente y con el seguimiento del proceso terapéutico en un formato de terapia grupal. La literatura indica que los sujetos TLP tienden a patrones inestables en sus relaciones con déficits en regulación emocional, relaciones interpersonales inestables y dificultades en descentrarse de sus pensamientos. En TDC-G se trabaja por módulos en el entrenamiento de habilidades poniendo énfasis en la relación terapéutica como punto clave en la eficacia del tratamiento. Los sujetos TLP presentan dificultades en el desarrollo de una buena alianza terapéutica que les permita realizar cambios y una mejora sintomática. Los resultados muestran la importancia del tipo de apego de los pacientes TLP a la hora de iniciar un proceso terapéutico y el establecimiento de una relación terapéutica, así como cambios en la mejora del paciente medida en tres mediciones: mejora sintomática, mejora en regulación emocional y mejoras en el descentramiento de los pensamientos. También se analizan las variables que predicen el abandono prematuro.


In this research a study of patients diagnosed with borderline personality disorder (BPD) treated with Group Dialectical Behavior Therapy (DBT-G) with the objective of determining is performed if attachment styles of the patients with BPD and features the therapeutic alliance is associated with improved patient monitoring and therapeutic process in group therapy format. The literature indicates that BPD subjects tend to unstable patterns in their relationships with significant deficits in emotional regulation, unstable interpersonal relationships and difficulties off center of his thoughts. In DBT-G modules working in skills training with emphasis on the therapeutic relationship as a key point on the effectiveness of treatment. BPD subjects show significant difficulties in developing a good therapeutic alliance that allows them to make changes and symptomatic improvement. The results show the importance of the type of attachment BPD patients when starting a therapeutic process and the establishment of a therapeutic relationship, as well as changes in patient improvement measured in three measurements: a symptomatic improvement level clinical, improvement in emotional regulation and improvements in the capacity of decentralization thoughts. The variables that predict the premature abandonment are also discussed.

Keywords

Terapia dialéctica conductual grupal; Apego; Alianza Terapéutica; Mejora sintomática; Trastorno límite de la personalidad

Subjects

159.9 - Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

Tesi_Lydia Lossa.pdf

2.242Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)