Contribució de l'Amino Oxidasa Sensible a Semicarbazida en el dany vascular: implicació en la malaltia d'Alzheimer i l'Angiopatia Cerebral Amiloide

Author

Hernández Guillamón, María del Mar

Director

Unzeta López, Mercedes

Date of defense

2005-11-04

ISBN

8468979082

Legal Deposit

B-7538-2006



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular

Abstract

L'objectiu principal de la present tesis doctoral ha estat l'estudi de la possible contribució de l'Amino Oxidasa Sensible a Semicarbazida (SSAO) en el dany vascular, la seva implicació en l'Angiopatia Cerebral Amiloide (CAA) i la Malaltia d'Alzheimer (AD). <br/>La SSAO és un enzim multifuncional, al qual se li han atribuït diferents papers biològics depenent del teixit on es localitzi. La seva expressió es troba amplament distribuïda en mamífers, especialment en teixits altament vascularitzats, associat a cèl·lules endotelial i de múscul llis. Així mateix, existeix una forma de SSAO soluble present en el plasma de totes les espècies de mamífers estudiades. <br/>En el present treball, en primer lloc, es va estudiar la possible alteració de l'enzim en el desordre neurodegeneratiu tipus AD associat a CAA. Els resultats obtinguts van permetre demostrar, per una part, una sobreexpressió SSAO a nivell cerebrovascular humà en pacients amb AD-CAA. Per altra banda, es va determinar l'activitat SSAO plasmàtica de pacients amb demència tipus AD esporàdic i es va establir una correlació positiva entre els valors d'activitat SSAO soluble present en plasma i la severitat de la demència.<br/>Donat que els productes generats de l'acció catalítica de la SSAO són considerats altament reactius i amb propietats potencialment tòxiques, es va estudiar l'efecte de l'oxidació del substrat fisiològic de la SSAO, la metilamina, sobre cèl·lules vasculars en cultiu. Els resultats van permetre confirmar que l'oxidació de la metilamina, per part tant de la SSAO soluble com la SSAO tissular, era capaç d'induir apoptosis en cèl·lules de múscul llis. <br/>En resum, en situacions patològiques, on els nivells de SSAO cel·lular i SSAO soluble es troben incrementats, la seva acció catalítica podria contribuir al dany vascular en desordenes cerebrovasculars com l'Angiopatia Cerebral Amiloide associada a la Malaltia d'Alzheimer.

Keywords

Dany vascular; Alzheimer; SSAO

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Knowledge Area

Ciències Experimentals

Documents

mhg1de2.pdf

1.941Mb

mhg2de2.pdf

7.436Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)