Ser persona: Vida, pensament i acció pedagògica de Pau López Castellote (1929-1994)

Author

Feixas Sibila, Valentí

Director

Gallifa i Roca, Josep

Date of defense

2015-12-11

Pages

355 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Pau López Castellote fou una figura destacada del món educatiu a la Catalunya dels anys seixanta als noranta. Fundà l’Escola Costa i Llobera (1959) i el C.O.U Jaume Bofill (1971), dos centres educatius que han estat referents d’innovació pedagògica a Catalunya. Fou persona clau de la secció catalana del Secretariat Internacional d’Ensenyants de Secundària Catòlics, del qual arribà a ser-ne Secretari general i Vice-president i membre actiu del Consell Català d’Ensenyament. Des d’una perspectiva hermenèutica reflexiva (Paul Ricœur) ens apropem a la seva biografia i al nucli del seu pensament pedagògic. Des del seu concepte de persona humana, home i dona, creada a imatge i semblança de Déu, i de la seva relació amb l’ambient, la història i la transcendència, arribarà a l’objectiu fonamental de l’educació: la persona oberta a la transcendència des del domini solidari de la terra, en el seu moment històric concret i amb la capacitat i la voluntat de mobilitzar tots els seus recursos personals en un camí vers la maduresa. L’educació serà, doncs, l’ajuda donada a una persona per tal que avanci en l’assoliment de la seva maduresa. Els elements claus d’aquesta educació seran la instrucció i la valoració, l’ensenyament, l’autoritat i la responsabilitat, l’exigència i el respecte, l’ordre i la disciplina, el coneixement científic i les opcions personals, les conviccions personals, el pluralisme i la veritat. L’educació cristiana ha d’assumir totes les responsabilitats i tots els compromisos que una educació humana comporta, tenint present que és imatge de Déu i cocreador amb Déu del món. Així, planteja una escola cristiana com aquella que dona una instrucció ambientada en una valoració del món i de la vida que lliga amb la Fe en el Crist. Ni la presència de sacerdots o religioses, ni les classes de religió, ni la realització de pregàries o eucaristies, ni una catequesi és el que determina que una escola sigui cristiana. Amb tot això podria no ser-ho. L’escola cristiana ha de viure i ajudar a viure en cristià el món d’avui. Ha de donar una visió cristiana del món respectuosa amb les altre visions. Pau López Castellote treballà de forma incansable per portar a terme les seves idees i el seu llegat forma part de la història recent de l’educació a Catalunya. Aquest treball ha volgut mostrar i deixar constància de la seva figura i de la seva aportació.


Pablo López Castellote fue una figura destacada del mundo educativo en la Cataluña de los años sesenta a los noventa. Fundó la Escuela Costa i Llobera (1959) y el COU Jaume Bofill (1971), dos centros educativos que han sido referentes de innovación pedagógica en Cataluña. Fue persona clave de la sección catalana del Secretariado Internacional de Enseñantes de Secundaria Católicos, del que llegó a ser Secretario general y Vicepresidente, y miembro activo del Consejo Catalán de Enseñanza. Desde una perspectiva hermenéutica reflexiva (Paul Ricœur) nos acercamos a su biografía y al núcleo de su pensamiento pedagógico. Desde su concepto de persona humana, hombre y mujer, creada a imagen y semejanza de Dios, y de su relación con el ambiente, la historia y la trascendencia, llegará al objetivo fundamental de la educación: la persona abierta a la trascendencia desde el dominio solidario de la tierra, en su momento histórico concreto y con la capacidad y la voluntad de movilizar todos sus recursos personales en un camino hacia la madurez. La educación será, pues, la ayuda dada a una persona para que avance en el logro de su madurez. Los elementos claves de esta educación serán la instrucción y la valoración, la enseñanza, la autoridad y la responsabilidad, la exigencia y el respeto, el orden y la disciplina, el conocimiento científico y las opciones personales, las convicciones personales , el pluralismo y la verdad. La educación cristiana debe asumir todas las responsabilidades y todos los compromisos que una educación humana conlleva, teniendo presente que es imagen de Dios y cocreador con Dios del mundo. Así, plantea una escuela cristiana como aquella que da una instrucción ambientada en una valoración del mundo y de la vida que liga con la Fe en Cristo. Ni la presencia de sacerdotes o religiosas, ni las clases de religión, ni la realización de oraciones o eucaristías, ni una catequesis es lo que determina que una escuela sea cristiana. Con todo esto podría no serlo. La escuela cristiana debe vivir y ayudar a vivir en cristiano el mundo de hoy. Debe dar una visión cristiana del mundo respetuosa con las otro visiones. Pablo López Castellote trabajó de forma incansable para llevar a cabo sus ideas y su legado forma parte de la historia reciente de la educación en Cataluña. Este trabajo ha querido mostrar y dejar constancia de su figura y de su aportación.


Paul Lopez Castellote was a prominent figure in the world of education in Catalonia in the sixties to the nineties. He founded the School Costa Llobera (1959) and the COU Jaume Bofill (1971), two schools have been related to educational innovation in Catalonia. He was a key person in the Catalan section of the International Secretariat of Catholic Secondary School Teachers, which came to be its Secretary General and Vice-president and active member of the Catalan Board of Education. From a reflective hermeneutics (Paul Ricoeur) we approached his biography and the core of his pedagogical thinking. From his concept of the human person, man and woman, created in the image and likeness of God and their relationship with the environment, the history and significance will reach the fundamental goal of education: person open the importance of solidarity from the domain of earth in its particular historical moment and the ability and willingness to mobilize all its resources on a path to personal maturity. Education will therefore help given to a person in order to make progress in achieving its maturity. Key elements of this will be education instruction and assessment, teaching, authority and responsibility, and demand respect, order and discipline, scientific knowledge and personal choices, personal convictions pluralism and truth. The Christian education must assume all the responsibilities and all the commitments that education entails human, bearing in mind that it is the image of God and co-creator with God in the world. This poses a Christian school as one that gives an instruction set in an assessment of the world and of life that binds the faith in Christ. Neither the presence of priests and religious, class or religion, or performing prayers and Eucharist or catechesis is what determines whether a Christian school. Yet it might not be. The Christian school must live and help live the Christian world today. It must give a Christian view of the world respectful of other views. Paul Lopez Castellote worked tirelessly to carry out his ideas and his legacy is part of the recent history of education in Catalonia. This work attempts to show and record his figure and his contribution.

Keywords

Educació; Persona; Educació cristiana; Pedagogia; Escola; Escola cristiana

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Tesi Valentí Feixas.pdf

1.229Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)