Ensayos sobre la E ciencia Informativa del Mercado de Capitales

Author

Fernández Bariviera, Aurelio

Director

Guercio, María Belén

Date of defense

2015-06-30

Legal Deposit

T 1305-2015

Pages

151 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

La Hipòtesi del Mercat Eficient (HME) és un dels pilars de l'economia financera. Diem que un mercat financer és informativament eficient si els preus reflecteixen tota la informació disponible en un determinat moment. Tot i les diverses dècades d'investigació sobre la HME, encara queden aspectes sobre els quals no s'ha arribat a un consens en la literatura. Per això, abordem aquest estudi des d'una perspectiva nova en tres aspectes. En primer lloc, assumint el caràcter dinàmic de l'eficiència informativa, la estudiem mitjançant finestres mòbils per veure la seva evolució en el temps. En segon lloc, introduïm tècniques estadístiques no utilitzades habitualment en economia financera. En tercer lloc, relacionem els nivells d'eficiència informativa amb determinades variables econòmiques, amb l'objecte de veure la seva interacció. El capítol 1 proveeix una introducció al tema i detalla l'estructura de la tesi. En el capítol 2 s'estableix el marc teòric i es realitza una detallada descripció de l'evolució i els tests empírics duts a terme sobre la HME. El capítol 3 es compon de 4 assaigs que estudien, mitjançant tècniques estadístiques avançades, diferents aspectes sobre la HME com són la memòria de llarg termini, el caràcter variable de l'eficiència informativa i la seva relació amb determinades variables econòmiques. Finalment, el capítol 4 proporciona les principals conclusions.


La Hipótesis del Mercado Eficiente (HME) es uno de los pilares de la economía financiera. Decimos que un mercado financiero es informativamente eficiente si los precios reflejan toda la informacion disponible en un determinado momento. A pesar de las varias décadas de investigación sobre la HME, todavía quedan aspectos sobre los cuales no se ha llegado a un consenso en la literatura. Por ello, abordamos este estudio desde una perspectiva novedosa en tres aspectos. En primer lugar, asumiendo el carácter dinámico de la eficiencia informativa, estudiamos la misma mediante ventanas móviles para ver su evolución en el tiempo. En segundo lugar, introducimos técnicas estadísticas no utilizadas habitualmente en economía financiera. En tercer lugar, relacionamos los niveles de eficiencia informativa con determinadas variables económicas, con el objeto de ver su interacción. El capítulo 1 provee una introducción al tema y detalla la estructura de la tesis. En el capítulo 2 se establece el marco teórico y se realiza una pormenorizada descripcion de la evolución y los tests empíricos llevados a cabo sobre la HME. El capítulo 3 se compone de 4 ensayos que estudian mediante técnicas estadísticas avanzadas diferentes aspectos sobre la HME, como son la memoria de largo plazo, el carácter variable de la eficiencia informativa y su relación con determinadas variables economicas. Finalmente el capítulo 4 proporciona las principales conclusiones.


The Efficient Market Hypothesis (EMH) is one of the pillars of the financial economy. We say that a financial market is informationally efficient if the prices reflect all available information at a given time. Despite several decades of research on EMH, there are still issues on which no consensus has been reached in the literature. Therefore, we approach this study from a new perspective in three respects. First, assuming the dynamic nature of information efficiency, we study it by sliding windows to observe their evolution in time. Secondly, we introduce statistical techniques not commonly used in financial economics. Third, we relate information efficiency levels with certain economic variables, in order to see their interaction. Chapter 1 provides an introduction to the topic and details the structure of the thesis. Chapter 2 provides the theoretical framework and a detailed description of the evolution and empirical tests carried out on the EMH is done. Chapter 3 consists of 4 essays which, using advanced statistical techniques different aspects of the EMH, such as long-term memory, the variable nature of the information efficiency and its relation to certain economic variables. Finally, Chapter 4 provides the main conclusions.

Keywords

Eficiència informativa; Finances; Eficiencia informativa; Finanzas; Informational Efficiency; Finance

Subjects

336 - Finance

Documents

Tesi Aurelio.pdf

3.803Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)