Face Classification Using Discriminative Features and Classifier Combination

Author

Masip Rodó, David

Director

Vitrià i Marca, Jordi

Date of defense

2005-06-16

ISBN

8468965243

Legal Deposit

B-5688-2006



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Informàtica

Abstract

A mesura que la tecnologia evoluciona, apareixen noves aplicacions en el mon de la classificació facial. En el reconeixement de patrons, normalment veiem les cares com a punts en un espai de alta dimensionalitat definit pels valors dels seus pixels. Aquesta aproximació pateix diversos problemes: el fenomen de la "la maledicció de la dimensionalitat", la presència d'oclusions parcials o canvis locals en la il·luminació. Tradicionalment, només les característiques internes de les imatges facials s'han utilitzat per a classificar, on normalment es fa una extracció de característiques. Les tècniques d'extracció de característiques permeten reduir la influencia dels problemes mencionats, reduint també el soroll inherent de les imatges naturals alhora que es poden aprendre característiques invariants de les imatges facials. En la primera part d'aquesta tesi presentem alguns mètodes d'extracció de característiques clàssics: Anàlisi de Components Principals (PCA), Anàlisi de Components Independents (ICA), Factorització No Negativa de Matrius (NMF), i l'Anàlisi Discriminant de Fisher (FLD), totes elles fent alguna mena d'assumpció en les dades a classificar. La principal contribució d'aquest treball es una nova família de tècniques d'extracció de característiques usant el algorisme del Adaboost. El nostre mètode no fa cap assumpció en les dades a classificar, i construeix de forma incremental la matriu de projecció tenint en compte els exemples mes difícils<br/>Per altra banda, en la segon apart de la tesi explorem el rol de les característiques externes en el procés de classificació facial, i presentem un nou mètode per extreure un conjunt alineat de característiques a partir de la informació externa que poden ser combinades amb les tècniques clàssiques millorant els resultats globals de classificació.


As technology evolves, new applications dealing with face classification appear. In pattern recognition, faces are usually seen as points in a high dimensional spaces defined by their pixel values. This approach must deal with several problems such as: the curse of dimensionality, the presence of partial occlusions or local changes in the illumination. Traditionally, only the internal features of face images have been used for classification purposes, where usually a feature extraction step is performed. Feature extraction techniques allow to reduce the influence of the problems mentioned, reducing also the noise inherent from natural images and learning invariant characteristics from face images. In the first part of this thesis some internal feature extraction methods are presented: Principal Component Analysis (PCA), Independent Component Analysis (ICA), Non Negative Matrix Factorization (NMF), and Fisher Linear Discriminant Analysis (FLD), all of them making some kind of the assumption on the data to classify. The main contribution of our work is a non parametric feature extraction family of techniques using the Adaboost algorithm. Our method makes no assumptions on the data to classify, and incrementally builds the projection matrix taking into account the most difficult samples.<br/>On the other hand, in the second part of this thesis we also explore the role of external features in face classification purposes, and present a method for extracting an aligned feature set from external face information that can be combined with the classic internal features improving the global performance of the face classification task.

Keywords

Classification; Feature extraction; Adaboost

Subjects

62 - Engineering. Technology in general

Knowledge Area

Tecnologies

Documents

dmr1de1.pdf

7.931Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)