Magribins a Catalunya: determinants socials i necessitats de salut

Autor/a

Rubio Rico, Lourdes

Director/a

Olivé Serret, Enric,1949-

Codirector/a

Viladrich i Grau, Mercè

Fecha de defensa

2014-06-20

Depósito Legal

T 79-2015

Páginas

366 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Resumen

Estudi sobre les necessitats de salut dels magribins residents a Catalunya. Basat en el concepte Seguretat Cultural i en la Teoria Postcolonial i Feminista. Metodologia mixta. Finalitat descriptiva i interpretativa. A partir de l’Enquesta de Salut Catalunya 2006, es descriu l’estat de salut del col·lectiu estudiat, i el dels determinants socials que l’afecten. També es compara la situació d’aquests dos paràmetres entre magribins i autòctons. Amb metodologia qualitativa, i mitjançant entrevistes i grups focals d’usuaris i mediadors de salut per al col·lectiu de magribins, es descriu l’experiència de relació del grup estudiat amb les institucions i professionals del sistema públic de salut a Catalunya, i se’n distingeixen els elements i les relacions que la configuren. Tot plegat per identificar possibles àrees de millora dels aspectes explorats i comprendre els mecanismes implicats en la generació de les dificultats detectades. S’infereixen propostes de millora orientades a compensar els dèficits trobats.


Study on the health needs of the Maghrebi people living in Catalonia based on the Cultural Safety concept and the postcolonial feminist theory. Mixed method design. Descriptive and interpretative purposes. The health status of Maghrebi nationals established in Catalonia and the social determinants of health that affect them are described through the Catalonia Health Survey 2006. The state of these two parameters between Catalan and North African people are also compared. With a qualitative design, the Maghrebi people’s experience of relationship with institutions and health care professionals was studied with interviews and focus groups of users and intercultural health mediators for the North African group. The elements and relationships that make up the experience were also identified, with the aim to recognize areas of improvement and to understand the mechanisms involved in the generation of the difficulties encountered. Suggestions for improvement aimed to compensate the deficits found are inferred.

Palabras clave

Magribins; Catalunya

Materias

9 - Geografía e historia

Documentos

Tesi .pdf

6.163Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)