Estudi espaciotemporal d’un palimpsest: anàlisi zooarqueològica i tafonòmica del nivell O de l’abric romaní (Capellades, Barcelona, Espanya)

Author

Gabucio Vilarrasa, Maria Joana

Director

Rosell, Jordi (Rosell i Ardévol)

Codirector

Cáceres Cuello de Oro, Isabel

Date of defense

2014-10-23

Legal Deposit

T 682-2015

Pages

492 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

La present Tesi Doctoral, concebuda com un compendi d’articles, afronta l’estudi del nivell O de l’Abric Romaní a partir de l’anàlisi de les restes faunístiques. Aquest nivell constitueix un palimpsest, al igual que la pràctica totalitat dels conjunts arqueològics. Tot i això, la tassa de sedimentació de l’Abric Romaní permet treballar a una resolució temporal més alta que en la majoria de jaciments. La metodologia d’aquest treball es basa en tres pilars fonamentals: l’anàlisi zooarqueològica, l’anàlisi tafonòmica (mètodes macroscòpics i microscòpics) i l’anàlisi espacial (arqueoestratigrafia i planimetria). L’estudi inclou la identificació i la quantificació de les restes, l’estudi de la representació esquelètica, l’anàlisi de la fracturació i de les alteracions superficials i la realització de remuntatges. Així mateix, l’estudi del palimpsest del nivell O s’encara des de dues perspectives diferents: 1) la comprensió del conjunt com a un tot, i 2) la dissecció del palimpsest. La primera aproximació permet maximitzar el nombre de restes analitzades i valorar el paper que juguen els fragments de petites dimensions en la identificació i la localització de les activitats antròpiques. La segona és més sensible a la variabilitat i facilita la identificació i interpretació d’episodis individuals. Aquesta doble perspectiva, i l’aplicació dels diferents mètodes i tècniques, han portat a la interpretació de l’ús de l’espai que els grups neandertals van fer a l’abric. A la vegada, això ha permès una aproximació a les dinàmiques ocupacionals d’aquests grups.


La presente Tesis Doctoral, concebida como un compendio de artículos, afronta el estudio del nivel O del Abric Romaní a partir del análisis de los restes faunísticos. Este nivel constituye un palimpsesto, al igual que la práctica totalidad de los conjuntos arqueológicos. Sin embargo, la tasa de sedimentación del Abric Romaní permite trabajar a una resolución temporal más alta que en la mayoría de yacimientos. La metodología de este trabajo se basa en tres pilares fundamentales: el análisis zooarqueológico, el análisis tafonómico (métodos macroscópicos y microscópicos) y el análisis espacial (arqueoestratigrafía y planimetría). El estudio incluye la identificación i quantificación de los restos, el estudio de la representación esquelética, el análisis de la fracturación y las alteraciones superficiales y la realización de remontajes. Así mismo, el estudio del palimpsesto del nivel O se encara desde dos perspectivas diferentes: 1) la comprensión del conjunto como un todo, y 2) la disección del palimpsesto. La primera aproximación permite maximizar el nombre de restos analizados y valorar el papel que juegan los fragmentos de pequeñas dimensiones en la identificación y la localización de las actividades antrópicas. La segunda es más sensible a la variabilidad y facilita la identificación e interpretación de episodios individuales. Esta doble perspectiva, y la aplicación de los métodos y técnicas diferentes, han llevado a la interpretación del uso del espacio que los grupos neandertales efectuaron en el abrigo. A su vez, esto ha permitido una aproximación a las dinámicas ocupacionales de estos grupos.


This PhD was carried out by a collection of papers based on the analysis of the faunal remains of Level O of the Abric Romani arhaeological site. This level is a palimpsest, like almost all archaeological layers. However, the sedimentation rate of Abric Romaní makes it possible to work at a higher temporal resolution than most of the sites. The methodology of this work is based on three pillars: the zooarchaeological analysis, the taphonomic analysis (macroscopic and microscopic methods) and spatial analysis (arqueostratigraphy and surface distribution analysis). The study involves identifying and quantifying remains, studying skeletal part representation, analyzing fracture and bone surface alterations and refitting. Furthermore, the study of the palimpsest is processed from two different perspectives: 1) understanding the assemblage as a whole, and 2) dissecting the palimpsest. The first approach maximizes the number of the analyzed remains and allows to assess the role of small fragments in the identification and location of human activities. The second is more sensitive to variability and makes easier the identification and interpretation of individual episodes. This dual perspective and the application of different methods and techniques enable to interpret the use of space that Neanderthal groups developed inside the rock shelter. Therefore, this has allowed an approximate approach to the occupational dynamics of these groups.

Keywords

Zooarqueologia; Tafonomia; Arqueologia espacial; Neandertals; Zooarqueología; Tafonomía; Arqueología espacial; Neandertales; Zooarchaeology; Taphonomy; Spatial Archaeology; Neanderthals

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 90 - Archaeology. Prehistory

Documents

TESI.pdf

95.20Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)