El compliment amb el tractament antihipertensiu en atenció primària de la salut: resultat d'un assaig clínic d'educació sanitària.

Author

Amado Guirado, Ester

Director

Borràs Andrés, Josep M.

Codirector

Prat Marín, Andrés

Date of defense

2007-05-03

ISBN

978-84-694-1954-0

Legal Deposit

B. 15596-2011



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Salut Pública

Abstract

La informació que pot aportar aquest estudi, permetrà contrastar les següents hipòtesis:<br/><br/>1. La intervenció educativa basada en proporcionar informació sobre la medicació i els hàbits saludables, realitzada per personal d'infermeria, pot millorar els coneixements sobre la malaltia, sobre els medicaments antihipertensius i les seves pautes d'administració.<br/><br/>2. La intervenció educativa basada en proporcionar informació sobre la medicació i els hàbits saludables realitzada pel personal d'infermeria, pot millorar el grau de control de la hipertensió arterial mitjançant l'augment del compliment de les visites periòdiques i del tractament farmacològic. <br/><br/>Per tant, aquesta tesi s'ha marcat un objectiu general i uns altres de principals o secundaris. <br/><br/>OBJECTIU GENERAL:<br/><br/>Determinar si una estratègia educativa basada en la informació personalitzada sobre la medicació i els hàbits de vida saludables, realitzada a la consulta per professionals d'infermeria en coordinació amb el metge, pot millorar el grau de control de la hipertensió arterial, mitjançant l'increment de l'efectivitat del tractament.<br/><br/>OBJECTIUS PRINCIPALS:<br/><br/>1) Avaluar l'eficàcia d'una intervenció educativa específica en la millora dels coneixements sobre la malaltia, hàbits saludables i la medicació recomanada. <br/><br/>2) Avaluar l'impacte d'una intervenció educativa específica en el compliment de les visites periòdiques, les recomanacions sobre hàbits saludables i en la presa de la medicació.<br/><br/>3) Avaluar la relació de la intervenció educativa i el control de la hipertensió. <br/><br/>4) Identificar els problemes relacionats amb el compliment de les visites periòdiques, les recomanacions sobre hàbits saludables i la medicació per al control de la hipertensió arterial.<br/><br/>OBJECTIUS SECUNDARIS:<br/><br/>1) Descriure els tractaments farmacològics utilitzats per a la hipertensió i els seus efectes adversos.<br/><br/>2) Descriure els altres fàrmacs prescrits.<br/><br/>3) Analitzar la concordança entre els instruments de mesura del compliment dels tractaments utilitzats en aquest estudi.<br/><br/>4) Descriure les característiques dels participants incomplidors.

Keywords

Infermeria - Personal; Sistema públic de salut; Centres d'Atenció Primària; Hàbits saludables; Hipertensió; Hipertensió - Medicació

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention; 615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

01.EAG_TESI.pdf

502.6Kb

02.EAG_ANNEXES.pdf

724.0Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)