Managing Responsible Competitiveness: Identity, Culture, Paradox and Narratives

Author

Vilanova Pichot, Marc

Director

Lozano, Josep Maria

Date of defense

2015-02-19

Legal Deposit

B 7166-2015

Pages

298 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

Aquest estudi empíric qualitatiu – de vuit empreses que han implementat una estratègia de competitivitat responsable – vol contribuir a la literatura de la gestió de la responsabilitat social centrant-se en com les empreses en aquest camp s’apropen i gestionen la RSE en la pràctica. L’estudi conclou que aquestes empreses generen un valor significatiu de les seves pràctiques socials i mediambientals, però que el grau i tipus d’impacte varia d’empresa a empresa. Cadascuna de les empreses sembla centrar-se en desenvolupar la estratègia de RSE que encaixa millor amb la seva identitat corporativa, que vol dir enfocar les estratègies socials i mediambientals al voltant dels factors competitius centrals de l’empresa. L’estudi també suggereix que existeixen certes paradoxes inherents a la RSE que les empreses han de gestionar, i que una de les paradoxes més difícils de gestionar es la de la competitivitat responsable que representa la tensió entre objectius empresarials i de RSE, on les vuit empreses gestionen aquesta paradoxa acceptant-la i incorporant-la a la identitat de la empresa. La principal conclusió de l’estudi es que aquestes vuit empreses gestionen la competitivitat responsable construint narratives al voltant de la identitat responsable i la reputació, mostrant la integració estratègica d’aquests temes i la acceptació de les paradoxes inherent a la RSE. Finalment aquest estudi mostra que aquestes vuit empreses comparteixen deu característiques que utilitzen per integrar i desenvolupar aquestes narratives, que inclouen certs atributs corporatius, idees estratègiques i actuïs estratègics. Mostrant aquestes deu característiques, aquest estudi vol contribuir al desenvolupament de la literatura de la gestió de la RSE, així com aportar als executius un marc conceptual que els ajudi en el procés de reflexió i integració d’aquests temes.


Este estudio empírico cualitativo – de ocho compañías que han implementado una estrategia de competitividad responsable – contribuye a la literatura a la gestión de la responsabilidad social centrándose en cómo las empresas en este campo enfocan y gestionan la RSE en la práctica. El estudio concluye que estas empresas generan un valor significativo de sus prácticas sociales y medioambientales, pero que el grado y tipo de impacto varía de empresa a empresa. Cada una de las empresas parece centrarse en desarrollar la estrategia de RSE que encaje mejor con la identidad corporativa, lo cual quiere decir enfocar las estrategias sociales y medioambientales alrededor de los factores competitivos centrales de la compañía. El estudio sugiere también que existen ciertas paradojas inherentes a la RSE que las empresas deben gestionar, y que una de las más difíciles de gestionar es la paradoja de la competitividad responsable que representa la tensión entre objetivos empresariales y RSE, dónde las ocho compañías gestionan estas paradoja aceptándola y haciéndola parte de la identidad de la empresa. La principal conclusión del estudio es que estas ocho empresas gestionan la competitividad responsable construyendo narrativas alrededor de la identidad responsable y la reputación, mostrando la integración estratégica de estos temas y la aceptación de las paradojas inherentes a la RSE. Finalmente, este estudio muestra que estas ocho compañías comparten diez características que utilizan para anclar y desarrollar estas narrativas, que incluyen ciertos atributos corporativos, ideas estratégicas y activos estratégicos. Mostrando estas diez características, el presente estudio quiere contribuir al desarrollo de la literatura de la gestión de la RSE, así como aportar a los ejecutivos un marco conceptual que les ayude en el proceso de reflexión e integración de estos temas.


This empirical qualitative study —of eight companies that have implemented responsible competitiveness strategies— contributes to corporate social responsibility management literature by focusing on how leading companies in the field frame and manage CSR in practice. The study finds that these companies generate significant value from their social and environmental practices, but the degree and focus varies from company to company. Each of the companies seems to focus on developing a CSR strategy that best fits the organizational identity, which means centering social and environmental strategies on the firm’s core competitiveness factors. The study also suggests that there are some inherent paradoxes to CSR that companies need to manage, and that the responsible competitiveness paradox that represents the tension between CSR and business goals is particularly challenging, where the eight companies manage it by accepting and fostering this paradox, making it part of the firm’s identity. The main conclusion from this study is that these eight companies manage responsible competitiveness by constructing narratives around a responsible identity and reputation, indicating a strategic focus and the acceptance of inherent paradoxes in CSR. Finally, the study shows that these eight companies share ten characteristics that they use to anchor and develop these narratives, which include some central corporate attributes, strategic ideas, and strategic assets. By sharing these ten characteristics, this research aims to further develop CSR management literature, as well as providing reflexive practitioners with a guiding conceptual framework.

Keywords

Responsabilitat; Innovació; Paradoxes; Narratives; Cultura; Organització

Subjects

3 - Social Sciences; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

00_PhD Thesis Marc VILANOVA 2014.pdf

2.727Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)