Teoría de la representación simbólica en la comunicación gráfica

Author

Balbuena Palacios, M. Leonor

Director

Tena Parera, Daniel

Date of defense

2014-12-05

ISBN

9788449048937

Legal Deposit

B-3443-2015

Pages

404 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat

Abstract

L’objectiu de la present investigación ha estat traçar una línea teorètica que recorri tot el procés de construcción de la Representació Simbòlica. Així, es va buscar aportar informació en relació a com s’interpreta el contingut dels missatges gràfics, incidint en les propietats de significació dels elements fomals del disseny. En aquest procés d’explicar la construcción de la Representació Simbòlica es formulen tres dimensions: formal, significació, contextual-sociocultural. Sent l’objecte experimental la dimensió de la significació, les que han estat constrastades empíricament, validant les variables que la componen, són: similitud, amplitud de codi, congenialitat i context (cadascuna d’elles amb dos nivells de medició: alta i baixa). Doncs bé, en relació a dirts factors es planteja un estudi factorial multivariable, i en base als estadístics Chi-quadrat i Regresió Logística Multivariant s’han trobat els següents resultats: en primer lloc, s’ha trobat que totes les variables mostraven correlació amb la variable depenent interpretació de la Representació Simbòlica. En segon lloc, les variables de la dimensió de significació, són estadísticament diferents a zero, els valors dels coeficients del model (βi), i els resultats dels 16 models Logit corroboren amb un 95% de confiança que existeix una relació entre la Representació Simbólica i les variables estudiades. Així doncs, es conclou que les hipótesis nules són refusades amb un nivel de confiança del 5% (p ≤0.05). D’aquesta manera, les hipòtesis nulas han estat rebutjades. Per tant, de manera raonable, la Teoría de la representació Simbólica és confiable.


El objetivo de la presente investigación era trazar una línea teorética que recorra todo el proceso de construcción de la Representación Simbólica. Así, se buscó aportar información en relación a cómo se interpreta el contenido de los mensajes gráficos, incidiendo en las propiedades de significación de los elementos formales del diseño. En este proceso de explicar la construcción de la Representación Simbólica se formulan tres dimensiones: formal, significación, contextual-sociocultural. Siendo el objeto experimental la dimensión de significación, las que han sido contrastadas empíricamente, validando las variables que la componen son: similitud, amplitud de código, congenialidad y contexto (cada una de ellas con dos niveles de medición: alto y bajo). Pues bien, en relación con dichos factores, se planteó un estudio factorial multivariable, y en base a los estadísticos Chi-cuadrado y Regresión Logística Multivariante se han hallado los siguientes resultados: en primer lugar, se encontró que todas las variables mostraban correlación con la variable dependiente interpretación de la Representación Simbólica. En segundo lugar, las variables de la dimensión de significación, son estadísticamente diferente de cero, los valores de los coeficientes del modelo (βi), y los resultados de los 16 modelos Logit corroboran con un 95% de confianza que existe una relación entre la Representación Simbólica y la variables estudiadas. Así pues, se concluye que las hipótesis nulas son rechazadas con un nivel de confianza del 5% (p ≤0.05). De esta forma, las hipótesis nulas fueron rechazadas. Por lo tanto, de manera razonable, la Teoría de la Representación Simbólica es confiable.


The objective of this research was to draw a theoretical line that goes through all the building process of Symbolic Representation. Thus, we sought to provide information regarding how the content of graphic messages is interpreted, focusing on the properties of significance of the formal elements of the design. In the process of explaining the construction of the Symbolic Representation, three dimensions are formulated: formal, significance, contextual-sociocultural. Being the dimension of the significance the experimental object, which has been empirically tested, validating the variables that compose it, we have: similarity, amplitude code, congeniality and context (each one with two levels of measurement: high and low). So, with regard to these factors, a multivariate and factorial study was laid out, and based on the Chi-square and Multivariate Logistic Regression, the following results have been found: first, it was found that all variables showed correlation with dependent variable interpretation of Symbolic Representation. Second, the variables of the dimension of significance are statistically different from zero, the coefficient values of model (βi), and the results of the 16 Logit models confirm with 95% confidence that there is a relation between the Symbolic Representation and the variables studied. Thus, we conclude that the null hypotheses are rejected with a confidence level of 5% (p ≤0.05). Hence, null hypotheses were rejected. Therefore, reasonably, the Theory of Symbolic Representation is reliable.

Keywords

Representació simbòlica; Respresentación simbólica; Symbolic representation; Símbol; Símbolo; Symbol; Gràfic; Gráfico; Graphic

Subjects

76 - Graphic art, printmaking. Graphics

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

mlbp1de2.pdf

9.371Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)