Three essays in experimental economics

Author

Giusti, Giovanni

Director

Hogarth, Robin M.

Noussair, Charles

Date of defense

2014-11-14

Legal Deposit

B 27165-2014

Pages

122 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis is composed of three essays. In the first essay (joint with Janet Jiang and Xiping Xu) we study asset price bubbles in a laboratory experiment. By introducing interest payments on cash we separate the effect of trading opportunity cost from the role of asset fundamental value trend on bubble formation. Results show that the fundamental value trend plays a more critical role. In the second essay (joint with Charles Noussair and Hans-Joachim Voth) we study in a laboratory setting the importance of several historical institutional features that characterized the South Sea bubble. Our main finding is that the debt-equity swap was the single biggest contributor for the stock price explosion. In the third essay we study in an experiment how different dynamics of piece rate monetary incentives affect participants’ effort provision. Our main finding shows that a decrease in piece rate following an increase has detrimental effects for participants’ effort provision.


Aquesta tesi conté tres assaigs. En el primer assaig (conjunt amb Janet Jiang i Xiping Xu) estudiem la bombolla de preus d’actius en un experiment de laboratori. Introduint els pagaments d’interessos en efectiu separem l’efecte del cost d’oportunitat de comerciar de la trajectòria del valor fonamental de l’actiu. Els resultats mostren que la trajectòria del valor fonamental juga un paper molt crític. En el segon assaig (conjunt amb Charles Noussair i Hans-Joachim Voth) estudiem en un laboratori la importància de diverses característiques institucionals històriques que van caracteritzar la “bombolla dels mars del sud”. El nostre principal descobriment és que el “swap” de deute per accions és l’únic gran contribuïdor per l’explosió del preu de les accions. En el tercer assaig estudiem en un experiment com diferents dinàmiques de preu fet com a incentiu monetari afecten la prestació d’esforç dels participants. El nostre principal descobriment indica que una disminució del preu fet després d’un increment té efectes perjudicials per a la prestació d’esforç dels participants.

Keywords

Asset bubbles; Laboratory experiments; South Sea bubble; Interest rate; Risk–shifting; Government debt; Equity issuance; Shares; Swap; Limited enforceability; Piece rate; Incentives; Intrinsic motivation; Effort; Bombolla de preus; Experiment de laboratori; Bombolla dels mars del sud; Accions; Deute; Swap; Risc canviant; Taxa d'interès; Preu fet; Esforç; Motivació intrínseca

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tgg.pdf

1.812Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)