Components of the mediterranean diet on cardiovascular disease and mortality in a population at high cardiovascular risk.

Author

Guasch Ferré, Marta

Director

Salas-Salvadó, Jordi

Codirector

Bulló Bonet, Mónica

Date of defense

2014-11-07

Legal Deposit

T 1834-2014

Pages

220 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia

Abstract

Les malalties cardiovasculars (CV) són una de les primeres causes de morbimortalitat a tot el món. Aquestes malalties, en gran mesura, es podrien prevenir. La Dieta Mediterrània ha estat reconeguda com un dels patrons alimentaris més saludables. Fins el moment, existeix una forta evidència científica que demostra els beneficis de la dieta Mediterrània en la prevenció i el tractament de la malaltia cardiovascular. Aquesta tesi ha estat realitzada en el context de l’estudi PREDIMED, un estudi clínic paral•lel, multi cèntric i aleatoritzat que avaluava l’efecte de la dieta Mediterrània, en comparació a una dieta baixa en greix, en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. L’objectiu va ser determinar l’efecte dels fruits secs, l'oli d’oliva i les seves varietats, i el magnesi en el risc cardiovascular, mortalitat per causa específica i mortalitat per totes les causes en una població Mediterrània amb alt risc cardiovascular. Tots els aliments avaluats són components claus del patró de dieta Mediterrània i són consumits en altes quantitats en la nostra població. Els resultats del nostre treball demostren que consumir fruits secs amb més freqüència estava inversament relacionat amb la mortalitat cardiovascular, mortalitat per càncer i mortalitat total després de seguir als participants durant una mitja de 4.8 anys. L’oli d’oliva, concretament la varietat extra verge, s’associava a un risc reduït de malaltia cardiovascular i mortalitat cardiovascular després de 4.8 anys de mitja de seguiment. També vam observar que el magnesi dietètic s’associava inversament a la mort cardiovascular, per càncer i mortalitat total. En conclusió, els resultats d’aquesta tesi corroboren els efectes beneficiosos dels components de la dieta Mediterrània en la prevenció de malaltia cardiovascular i mort.


Las enfermedades cardiovasculares (CV) son una de las primeras causas de morbi-mortalidad en todo el mundo. Estas enfermedades, en gran medida, se podrían prevenir. La Dieta Mediterránea ha sido reconocida como uno de los patrones alimentarios más saludables. Hasta el momento, existe una fuerte evidencia científica que demuestra los beneficios de la dieta Mediterránea en la prevención y el tratamiento de la enfermedad cardiovascular. Esta tesis ha sido realizada en el contexto del estudio PREDIMED, un estudio clínico paralelo, multicéntrico y aleatorizado que evalúa el efecto de la dieta mediterránea, en comparación a una dieta baja en grasa, en la prevención primaria de la enfermedad cardiovascular. El objetivo fue determinar el efecto de los frutos secos, aceite de oliva y magnesio en el riesgo cardiovascular, mortalidad por causa específica y mortalidad por todas las causas en una población Mediterráneo con alto riesgo cardiovascular. Todos los alimentos evaluados son componentes claves del patrón de dieta Mediterránea y son consumidos en altas cantidades en nuestra población. Los resultados del presente trabajo demostraron que consumir frutos secos con más frecuencia estaba inversamente relacionado con la mortalidad cardiovascular, mortalidad por cáncer y mortalidad total tras seguir a los participantes durante una media de 4.8 años. Observamos también que el aceite de oliva, concretamente la variedad extra virgen, se asociaba a un riesgo reducido de enfermedad cardiovascular y mortalidad cardiovascular después de 4.8 años de media de seguimiento. También observamos que el magnesio dietético se asociaba inversamente a la muerte cardiovascular, por cáncer y mortalidad total. En conclusión, los resultados corroboran los efectos beneficiosos de los componentes de la dieta Mediterránea en la prevención de enfermedad cardiovascular y muerte.


Cardiovascular disease (CVD) is one of the main causes of disability and death worldwide. Importantly, in a large extent, CVD are preventable. The Mediterranean Diet (MedDiet) is recognized as one of the healthier dietary patterns. To date, strong evidence exists supporting the benefits of the MedDiet for the prevention and management of CVD. This thesis has been conducted in the framework of the PREDIMED Study, a parallel-group, multicenter randomized nutrition trial evaluating the efficacy of a MedDiet compared to a low-fat control diet on the primary prevention of CVD. We aimed to asses the associations between nuts, olive oil and its varieties, and magnesium on the risk of CVD, cause-specific and all-cause mortality on an elderly Mediterranean population at high cardiovascular risk. All of these foods are key components of the MedDiet pattern and are highly consumed in our population. The results of the present work demonstrate that the frequency of nut consumption was inversely related to cardiovascular, cancer and total mortality after 4.8 years of follow-up. We found that olive oil consumption, specifically the extra-virgin variety, was associated with reduced risk of cardiovascular disease and cardiovascular mortality after 4.8 years of follow-up. We have also observed that dietary magnesium intake was inversely associated with cardiovascular, cancer and total mortality risk after 4.8 years of follow-up. In conclusion, the findings of this thesis support the healthy benefits of the components of a MedDiet on the primary prevention of cardiovascular disease and mortality.

Keywords

Dieta Mediterrània; Malaltia cardiovascular; Mortalitat; Estudi PREDIMED; Dieta Mediterránea; Cardiovascular; Mortalidad; Mediterranean diet; Cardiovascular disease; Mortality

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 6 - Applied Sciences. Medicine. Technology; 616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints

Documents

Tesi Marta Guasch ferre.pdf

6.235Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)