Relación entre reserva cognitiva, depresión y metamemoria en los adultos mayores no institucionalizados

Author

Cuart Sintes, María Isabel

Director

Pérez Castelló, Josep Antoni

Date of defense

2014-09-18

Pages

157 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació. Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques

Abstract

La reserva cognitiva es el conjunto de factores protectores fisiológicos, psicológicos y ambientales que pueden retardar o paliar el deterioro cognitivo asociado al envejecimiento. Este trabajo pretende valorar las relaciones entre la reserva cognitiva y dos variables que pueden condicionar la etapa del envejecimiento, tanto a nivel cognitivo como afectivo: la metamemoria y la depresión. La depresión es uno de los problemas de salud mental que puede deteriorar más la calidad de vida de las personas mayores. Por otro lado, la metomemoria también es una función muy relevante en la vejez, ya que de ella dependen las creencias de las personas mayores sobre las propias habilidades de memoria y el conocimiento y uso de estrategias que ayudan a compensar su deterioro. Además de valorar la relación entre la reserva cognitiva y la depresión y la metamemoria, este estudio también valora las diferencias por sexo y grupo de edad de la primera. La muestra ha sido de 230 personas de 65 y más años de Mallorca. Las principales conclusiones del estudio muestran que la reserva cognitiva influye sobre el uso de estrategias para compensar las dificultades asociadas a la memoria que pueden tener las personas mayores. También se aprecia una relación, aunque inferior, entre la reserva cognitiva y la menor presencia de síntomas depresivos, hecho que muestra que la reserva cognitiva no está tan solo relacionada con el funcionamiento cognitivo sino también con la salud mental de las personas mayores. Este hecho refuerza la necesidad de potenciar la reserva cognitiva desde la primera infancia, a lo largo de toda la vida. En relación a los resultados obtenidos en relación a las diferencias por género y grupo de edad, si bien apuntan a que en la actualidad las personas mayores tienen una red social no familiar más reducida que los hombres, y que las generaciones de personas mayores presentan una reserva cognitiva más baja que las generaciones de mayores más jóvenes, probablemente diferirán en el futuro, ya que de aquí a unos años las personas mayores presentarán características diferentes puesto que tendrán un mayor nivel de estudios y las oportunidades socioeducativas serán más igualitarias para ambos sexos.


La reserva cognitiva és el conjunt de factors protectors fisiològics, psicològics i ambientals que poden retardar o paliar el deteriorament cognitiu associat a l’envelliment. Aquest treball pretén valorar les relacions entre la reserva cognitiva i dues variables que poden condicionar l’etapa de l’envelliment, tant a nivell cognitiu com a afectiu: la metamemòria i la depressió. La depressió és un dels problems de salut mental que pot empitjorar més la qualitat de vida de les persones majors. Per altra banda, la metamemòria també és una funció molt rellevant a la vellesa, ja que d’ella depenen les creences de les persones majors sobre les pròpies habilitats de memòria, i el coneixement i ús d’estratègies que ajuden a compensar el seu deteriorament. A més de valorar la relació entre la reserva cognitiva i la depressió i la metamemòria; aquest estudi també valora les diferències per sexe i grups d’edat de la primera. La mostra ha estat de 230 persones de 65 i més anys de Mallorca. Les principals conclusions del estudi mostren que la reserva cognitiva inlflueix sobre l'ús d'estratègies per compensar les dificultats associades a la memòria que poden tenir les persones grans. També s'aprecia una relació, encara que més petita, entre la reserva cognitiva i la menor presència de síntomes depressius, fet que mostra que la reserva cognitiva no està tan sols relacionada amb el funcionament cognitiu sino també amb la salut mental de la persona gran. Aquest fet reforça la necessitat de potenciar la reserva cognitiva des de la primera infància, al llarg de tota la vida. Quant als resultats obtinguts en relació entre les diferències per gènere i grup d'edat, si bé apunten a què a l'actualitat les dones grans ténen una xarxa social no familiar més reduïda que els homes, i que les generacions de persones grans presenten una reserva cognitiva més baixa que les generacions de majors més joves, probablement diferiran en el futur ja que d'aquí a uns anys les persones majors presentaran característiques diferents ja que tindran un major nivell d'estudis i les oportunitats socioeducatives seran més igualitàries per ambdós sexes.


Cognitive reserve is the group of physiological protective factors, and psychological and environmental factors, which can delay or palliate the cognitive decline related to ageing. This paper aims to assess the relationship between cognitive reserve and two variables that can determine the stage of ageing, at both cognitive and affective level: metamemory and depression. On the one hand, depression is one of the mental health issues that may deteriorate more the quality of life of elderly people. On the other hand, metamemory is also a very important function in old age because elderly people confidence in their memory skills depends on it. The knowledge and the use of strategies which help to compensate memory deterioration depend on metamemory as well. This study assesses the relationship between cognitive reserve and depression and metamemory, and also assesses the differences by sex and age group. The sample included 230 persons aged 65 or more years of Mallorca.The main conclusions of the study show that cognitive reserve affects the use of strategies to compensate for difficulties related to memory that elderly people may have. In addition, there is a smaller relationship between cognitive reserve and less depressive symptoms. This fact shows that cognitive reserve is related to cognitive functioning and also to elderly people mental health. This reinforces the need to enhance cognitive reserve from early childhood over a lifetime. The results related to the differences by gender and age group suggest that, currently. elderly women have a non-family social network smaller than men.In addition, elderly generations have lower cognitive reserve than younger elderly generations. They will probably differ in the future, because in a few years elderly people will have different characteristics, as they will have a higher level of education and the socio-educational opportunities will be more equal for both sexes.

Keywords

Reserva cognitiva, depressió, metamemòria, envelliment; Reserva cognitiva, depresión, metamemoria, envejecimiento; Cognitive reserve, depression, metamemory, ageing

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia evolutiva i de l’educació

Documents

tics1de1.pdf

724.3Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)