Prensa y protesta social: la representación del Caso Atenco en La Jornada

Author

Colorado Ruiz, César Rogelio

Director

Dijk, Teun Adrianus van

Date of defense

2014-10-31

Legal Deposit

B 26863-2014

Pages

343 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Traducció i Ciències del llenguatge

Doctorate programs

Programa de doctorat en Traducció i Ciències del Llenguatge

Abstract

Desde una perspectiva discursiva, en esta tesis se analiza la representación de la protesta social en la prensa. El estudio se delimita a mostrar el modo en que La Jornada, un periódico de izquierda mexicano, realizó la cobertura periodística del caso Atenco, un conflicto social entre el movimiento de Atenco, liderado por el Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra (FPDT), y el gobierno mexicano. Con base en el análisis de las principales estructuras y estrategias discursivas empleadas por La Jornada en la cobertura del caso Atenco, se muestra que, a diferencia de otros medios de comunicación masiva que se centraron en aspectos violentos del movimiento de Atenco, La Jornada se focalizó en evidenciar y criticar las acciones negativas que el gobierno mexicano realizó en el caso Atenco, principalmente, el uso de la violencia policial, la judicialización injusta de detenidos y la impunidad gubernamental.


Des d'una perspectiva discursiva, aquesta tesi analitza la representació de la protesta social en la premsa. L'estudi se centra a mostrar quina cobertura periodística va fer La Jornada -un diari d'esquerres mexicà- del cas Atenco, un conflicte social entre el moviment d'Atenco, liderat pel Front de Pobles en Defensa de la Terra (FPDT), i el govern mexicà. Partint de l'anàlisi de les principals estructures i estratègies discursives empleades per La Jornada en la cobertura del cas, es mostra que, a diferència d'altres mitjans de comunicació massiva, que es van centrar en aspectes violents del moviment d'Atenco, La Jornada es va focalitzar a evidenciar i criticar les accions negatives dutes a terme pel govern mexicà: sobretot, l'ús de la violència policial, la judicialització injusta dels detinguts i la impunitat governamental.

Keywords

Aspectes socials; Anàlisi del discurs; Periodisme; Llenguatge; Mèxic

Subjects

070 - Newspapers. The Press. Journalism

Documents

tcrcr.pdf

2.651Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)