Assessing the versatility of organocatalysis as a strategy for enabling novel asymmetric transformations

Author

Bergonzini, Giulia

Director

Melchiorre, Paolo

Date of defense

2013-10-24

Legal Deposit

T 1661-2014

Pages

162 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Analítica i Química Orgànica

Abstract

En el primer proyecto desarrollamos la -alquilación asimétrica de aldehídos -ramificados -insaturados, aprovechando la compatibilidad de la activación mediante dienamina con la catálisis por ácidos de Brønsted. A continuación, las suaves condiciones de reacción características de la organocatálisis permitieron usar dioxoindoles y moléculas análogas para generar 3-hidroxioxoindoles enantioenriquecidos, de alto valor sintético. La versatilidad de la organocatálisis permitió también el empleo sin precedentes de la catálisis por asociación de anión para controlar la reactividad de un par iónico generado en un proceso fotoredox, logrando la funcionalización enantioselectiva de tetrahidroisoquinolinas mediante una reacción oxidativa de tipo Mannich. Finalmente, se desarrolló un método para la perfluoroalquilación directa de arenos inducida por luz visible, basado en la actividad fotoquímica de complejos entre moléculas dadoras-aceptoras de electrones.


In a first project, we developed the direct asymmetric -alkylation of -branched enals exploiting the compatibility between dienamine activation and Brønsted acid catalysis. In a subsequent study, the mild conditions provided by organocatalysis allowed for the use of dioxindole and its analogues to access valuable enantioenriched chiral 3-hydroxyoxindoles. Moreover, the versatility of organocatalysis enabled the unprecedented employment of anion-binding catalysis to control the reactivity of a photoredox-generated ion-pair intermediate as a new methodology for the enantioselective oxidative Mannich-type functionalization of tetrahydroisoquinolines. Finally we found that the photochemical activity of electron donor-acceptor (EDA) complexes, generated between electron-poor benzylic substrates and perfluorohexyl iodide, enables the direct perfluoro-alkylation of arenes driven by visible light.

Keywords

organocatalysis

Subjects

54 - Chemistry. Crystallography. Mineralogy; 542 - Practical laboratory chemistry. Preparative and experimental chemistry; 547 - Organic chemistry

Documents

Tesi Giulia Bergonzini.pdf

10.50Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)