«They did it in Spain» La transformació del pensament estratègic nord-americà davant la Guerra Civil Espanyola i el perill de penetració feixista a l’Amèrica Llatina

Author

Espasa de la Fuente, Andreu

Director

de Riquer i Permanyer, Borja

Date of defense

2014-10-03

ISBN

9788449046209

Legal Deposit

B-24799-2014

Pages

433 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània

Abstract

Quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola, l’Administració Roosevelt va imposar un embargament “moral” d’armes contra Espanya. A partir del gener de 1937, l’embargament fou legalitzat. Aquesta política se sol explicar per la força de l’aïllacionisme en la vida política nacional, per la influència dels votants catòlics en la coalició New Deal i per la tendència a seguir el lideratge britànic entre els alts funcionaris del Departament d’Estat. Aquest treball pretén analitzar la política espanyola de l’Administració Roosevelt en relació amb la Política de Bon Veí a l’Amèrica Llatina i el progressiu abandonament de la política d’appeasement. La derogació de l’embargament no arribà fins a l’abril de 1939, quan Washington reconegué el nou règim franquista, però les lliçons apreses a Espanya resultaren decisives en la transformació del pensament estratègic nord-americà de l’època. Entre altres coses, la por a la repetició de la tragèdia espanyola a l’Amèrica Llatina –especialment a Mèxic– contribuí a preparar el país per a la participació en la Segona Guerra Mundial.


When the Spanish Civil War broke out, the Roosevelt Administration imposed a “moral” arms embargo against Spain. In January 1937, the embargo was legalized. This policy is usually explained by the strength of isolationism in national politics, by the influence of Catholic voters in the New Deal coalition and by the trend towards following the British lead among senior officials from the State Department. This work aims to analyze the Spanish policy of the Roosevelt Administration in relation to the Good Neighbor Policy in Latin America and the gradual abandonment of the policy of appeasement. The repeal of the embargo did not come until April 1939, when Washington recognized the new Franco regime, but the lessons learned in Spain proved decisive in the transformation of the American strategic thought of that era. Among other things, the fear of a repetition of the Spanish tragedy in Latin America, especially in Mexico, helped to prepare the country to get involved in World War II.

Keywords

Espanya; España; Spain; Diplomàcia; Diplomacia; Diplomacy; Roosevelt

Subjects

9 - geography. Biography. History

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

aedlf1de1.pdf

2.019Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)