Health technology assessment as a framework for translation and valuation of innovation

Author

De Solà Morales Serra, Oriol

Director

Solà Alberich, Rosa Maria

Codirector

Giralt Batista, Montserrat

Date of defense

2013-03-15

Legal Deposit

T 1235-2014

Pages

113 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

L’Avaluació de Tecnologies Sanitàries (ATS) pretén informar els decisors sobre els potencials impactes de la introducció de nova tecnologia en l’entorn sanitari. Tanmateix, es reconeixen diferents mancances en el procés. L’objectiu d’aquesta tesi és demostrar que l’ATS pot ser utilitzada abans (ex-ante) i després (ex-post) de la introducció d’una tecnologia i proposar una metodologia multidimensional que redueixi la incertesa en l’avaluació de la innovació en salut. Es presenten 3 articles (amb metodologia qualitativa) que demostren les limitacions de l’avaluació abans (ex-ante) i després (ex-post) de la introducció d’una tecnologia i la dificultat en l’atribució de l’impacte a la introducció d’una nova tecnologia. S’analitzen alhora models multidimensionals per a l’avaluació d’intervencions complexes, i es proposa una nova metodologia per a reduir la incertesa a l’hora d’introduir innovació. En conclusió, l’ATS és un procés vàlid per a l’avaluació ex-ante i ex-post, que pot ser superat per un model multidimensional que utilitza la mateixa base metodològica de l’ATS.


Health Technology Assessment (HTA) aims to inform decision makers about the potential impact of the introduction of new technology in the healthcare scenario. However, several deficiencies are recognized in the process. The objective of this thesis is to prove that HTA can be used before and after the introduction of technology and to propose a multidimensional methodology that reduces uncertainty in the assessment of innovation in healthcare. Three peer-reviewed publications show the limitations of ex-ante and ex-post evaluation and the limitations in attributing the impact to the introduction of a new technology. Several multidimensional evaluation models are analised, and a new methodology to reduce the uncertainty in introducing innovation is proposed. In conclusion, despite its limitations, the HTA process is valid for the ex-ante and ex-post evaluation, but can also be improved by a multidimensional model that uses the same methodological bases of HTA.


La Evaluación de Tecnologías Sanitarias (ETS) pretende informar a los decisores sobre los potenciales impactos de la introducción de nueva tecnología en el panorama sanitario. Sin embargo, se reconocen diferentes carencias en el proceso. El objetivo de esta tesis es demostrar que la ETS puede ser utilizada antes y después de la introducción de una tecnología y proponer una metodología multidimensional que reduzca la incertidumbre en la evaluación de la innovación en salud. Se presentan 3 artículos que demuestran las limitaciones de la evaluación ex-ante y ex-post y las limitaciones en la atribución del impacto a la introducción de una nueva tecnología. Se analizan algunos modelos multidimensionales para la evaluación de intervenciones complejas, y se propone una nueva metodología para reducir la incertidumbre a la hora de introducir innovación. Se concluye que a pesar de sus limitaciones, la ETS es un proceso válido para la evaluación ex-ante y ex-post, pero que a la vez puede ser superado por un modelo multidimensional que utiliza la misma base metodológica que la ETS.

Keywords

avaluació tecnologia; presa decisions; sistemes de decisió complexa

Subjects

338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices; 61 - Medical sciences

Documents

TD 210213.pdf

3.689Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)