Automatic source detection in astronomical images

Author

Masias Moyset, Marc

Director

Freixenet i Bosch, Jordi

Lladó Bardera, Xavier

Peracaula i Bosch, Marta

Date of defense

2014-07-28

Legal Deposit

Gi. 1373-2014

Pages

183 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors

Abstract

The use of automatic algorithms to detect astronomical sources (stars, galaxies, gas, dust or cosmic rays) becomes of great importance because of the increasing amount of astronomical images and the inefficiency and inaccuracy of manual inspection. We exhaustively analyze the state of the art on this topic, presenting a new classification of techniques and pointing out their main strengths and weaknesses. A complementary quantitative evaluation of some of the most remarkable methods found in the literature is also provided. Moreover, we present three different proposals based on different strategies to detect faint sources in radio images, and another proposal to deal with infrared and radio images (characterized by having a complex background). The experimental results and the evaluation performed with synthetic and real data points out that our new proposals perform better than state­of­the­art approaches in terms of reliability and completeness of the detections provided.


L'ús d'eines automàtiques per a detectar fonts (objectes) en imatges astronòmiques esdevé d'una gran importància en l'àmbit astronòmic degut a la creixent quantitat de dades i a la ineficiència i imprecisió de les inspeccions manuals. En aquesta tesi s'analitza de forma exhaustiva l'estat de l'art d'aquest tema, presentant una nova classificació de tècniques i destacant els seus principals punts forts i febles. Complementàriament, també es proporciona una avaluació quantitativa dels mètodes més destacats. A més a més, es presenten tres propostes basades en diferents estratègies per a la detecció de fonts febles en imatges de radiofreqüència, i una altra proposta per tractar amb imatges infraroges i de radiofreqüència (caracteritzades per tenir un background complex). Els resultats experimentals i l'avaluació duta a terme amb imatges sintètiques i reals han demostrat que les noves propostes presenten resultats més fiables i complets que altres mètodes de l'estat de l'art.

Keywords

Source detection; Detecció de fonts; Detección de fuentes; Astronomical images; Imatges astronòmiques; Imágenes astronómicas; Synthetic and real data points; Imatges sintètiques i reals; Imágenes sintéticas y reales

Subjects

52 - Astronomy. Astrophysics. Space research. Geodesy; 68 - Industries, crafts and trades for finished or assembled articles

Documents

tmmm1de1.pdf

5.097Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)