Estudi prospectiu dels factors pronòstics de pèrdua de l'empelt en pacients amb cirrosi hepàtica sotmesos a trasplantament hepàtic. Influència de la infecció pel citomegalovirus.

Author

Castellví Suaña, Josep Maria

Director

Figueras Felip, Joan

Tutor

Rodés, J.

Date of defense

2002-10-30

ISBN

8468808644

Legal Deposit

B.8189-2003



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Medicina

Abstract

Hipótesis:<br/><br/>L'estudi prospectiu, en un grup nombrós i homogeni de pacients, incloent-hi variables que analitzin en detall el receptor i el donant, ens ha de permetre conèixer millor quins són els factors preoperatoris que es relacionen de manera significativa amb la supervivència posttrasplantament hepàtic.<br/>Conèixer aquests factors ha d'ajudar a fer una millor selecció dels candidats i dels donants i a saber quin és el moment òptim per indicar el trasplantament hepàtic en un pacient amb hepatopatia en fase terminal i, d'aquesta manera, millorar la supervivència.<br/><br/>Objectius:<br/><br/>Estudiar de manera prospectiva la influència de les variables preoperatòries del receptor i del donant, incloent-hi l'avaluació detallada de l'estat nutricional i de la funció hepatocel·lular i tenint en compte l'estat de la infecció pel citomegalovirus (CMV), en la supervivència de l'empelt en una cohort de pacients amb cirrosi hepàtica. <br/>Analitzar quina correlació hi ha entre les variables pretrasplantament amb valor pronòstic i les complicacions postperatòries que poden condicionar la supervivència de l'empelt.<br/><br/>2. Metodología:<br/>Estudi prospectiu d'una cohort de 122 pacients amb cirrosi hepática sotmesos a trasplantament hepàtic a la Ciutat Sanitaria i Universitaria de Bellvitge entre el febrer de 1994 i el juny de 1997. Es va analitzar la influència de variables del receptor i del donant en la supervivencia de l'empelt, definida com la mort del pacient o el retrasplantament. El temps de seguiment va ser 33 (19-59) mesos de mediana. Es van dur a terme anàlisis uni i multivariades per determinar quines variables tenien un valor pronòstic independent i es va analitzar la correlació entre la variables amb valor pronòstic i les complicacions postoperatòries que poden provocar pèrdua de l'empelt.<br/><br/><br/>3. Conclusions:<br/>Els pacients amb cirrosi hepàtica sotmesos a trasplantament hepàtic que reben un empelt provinent d'un donant amb serologia positiva pel CMV tenen un risc augmentat de pèrdua de l'empelt.<br/>Aquesta observació suggereix que s'han d'intensificar les mesures profilàctiques per prevenir les complicacions postoperatòries en els receptors de fetges provinents de donants amb serologia CMV positiva.<br/>No es va demostrar una correlació directa entre l'estat serològic pel CMV pretrasplantament i les complicacions postoperatòries que poden provocar la pèrdua de l'empelt.<br/>Les variables preoperatòries que valoren de manera acurada la funció de síntesi hepàtica, mitjançant test dinamico-quantitatius, i l'estat nutricional del receptor, no tenen valor pronòstic en la supervivència posterior de l'empelt.

Keywords

Hepatologia; Infeccions víriques.

Subjects

616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

TESIDOCTORAL.pdf

434.8Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)