Geografies de la interseccionalitat: l’accés de la joventut a l’espai públic de Manresa

Autor/a

Rodó de Zárate, Maria

Director/a

Baylina Ferré, Mireia

Fecha de defensa

2014-04-22

ISBN

9788449043734

Páginas

208 p.



Departamento/Instituto

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Resumen

En aquesta tesi per compendi de publicacions, a través de sis articles, s’analitza l'accés de la joventut a l'espai públic urbà des d'una perspectiva feminista interseccional. A partir de l'experiència viscuda s'analitza la forma com les diverses identitats (de gènere, sexualitat, ètnia, classe social i edat) condicionen l'accés de la joventut a l'espai públic de Manresa. Amb el desenvolupament d’una nova metodologia per a la recerca sobre les Geografies de la Interseccionalitat, els Mapes de Relleus de l’Experiència, es relacionen tres dimensions: les estructures de poder (la social), l’experiència viscuda (la psicològica) i els llocs (la geogràfica). Aquesta eina permet la recollida de dades sobre interseccionalitat, la seva anàlisi i la seva representació visual aportant també una conceptualització pròpia sobre la teoria de la interseccionalitat. L’anàlisi de les dades a través dels Mapes de Relleus de l’Experiència mostra com les categories es constitueixen mútuament, s’experiencien de forma simultània i com el lloc és un factor essencial per a l’accentuació o atenuació de l’experiència de malestar o benestar. A través del treball empíric realitzat amb trenta-una persones de Manresa amb identitats diverses es mostra com la por, l’heternormativitat i el control social per part de la comunitat són els tres factors més determinants de l’accés a l’espai públic. Al llarg dels diferents treballs, es demostra com una anàlisi interseccional és imprescindible per a la cerca de les causes de les experiències quotidianes d’opressió i de privilegi. També es mostra com les restriccions d’accés a l’espai públic estan íntimament lligades a les relacions que es donen a l’espai privat.


In this article thesis, through six articles, I analyze young people's access to urban public space from a feminist intersectional perspective. Based on the lived experience, the way diverse identities (gender, sexuality, ethnicity, class and age) condition young people's access to public space in Manresa is analyzed. With the development of a new methodology for the research on the Geographies of Intersectionality, the Relief Maps, three dimensions are related: power structures (the social), lived experience (the psychological) and places (the geographical). This tool allows collecting data on intersectionality, their analysis and their visual representation, providing also a conceptualization of intersectionality theory. The analysis of the data through the Relief Maps shows how categories are mutually constituted, simultaneously experienced and how place is an essential element for their accentuation or attenuation of the experience of discomfort or comfort. Through the empirical work conducted with thirty-one young people from Manresa with diverse identities, I show how fear, heteronormativity and social control by the community are the three factors that mainly determine the access to public space. In the different works, it is shown how an intersectional analysis is necessary when looking for the causes of the experiences of oppression and privilege. It also shown how the restrictions of the access to public space are intimately linked to the relations in private space.

Palabras clave

Feminisme; Gènere; Releif maps

Materias

91 - Geografía. Viajes

Área de conocimiento

Ciències Humanes

Documentos

mrdz1de1.pdf

2.474Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)