Responsabilitats adjudicades, compromisos heretats. Conflictes i articulacions entre cultures i pràctiques jurídiques a la Regió de l’Haute Matsiatra de Madagascar

Author

Rosés i Tubau, Mariona

Director

Terradas Saborit, Ignasi, 1950-

Date of defense

2013-12-16

Legal Deposit

B 6291-2014

Pages

421 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Antropologia Cultural i Història d'Amèrica i d'Àfrica

Abstract

La present tesi té per objectiu analitzar els conflictes i articulacions entre diferents cultures jurídiques a les comunitats rurals de Madagascar, concretament a la Regió de l’Haute Matsiatra, situada als altiplans centrals del país. En el context de les comunitats rurals de la Regió de l’Haute Matsiatra s’ha observat com en les pràctiques locals de resolució de conflictes es juxtaposen, a vegades de manera articulada i d’altres més conflictivament, els principis jurídics propis de la cultura jurídica vindicatòria local i els de l’Estat de dret malgaix, especialment en els casos de robatoris de zebús i en els litigis territorials. El dina, llei que es fonamenta en el costum jurídic local, esdevé el recurs jurídic que les comunitats apliquen per resoldre els casos de conflicte a l’àmbit local segons els principis que caracteritzen el propi costum. Tanmateix, particularment a partir dels anys 1980, l’Estat malgaix s’ha apropiat del dina com a recurs jurídic propi i l’ha adaptat als principis jurídics estatals. Aquest fet ha donat lloc a la coexistència de dos tipus de dina –estatals i locals- en el marc de les comunitats rurals del país. Essent així, a l’àmbit local s’identifiquen un i altre tipus de dina, que es fonamenten en cultures jurídiques diferents i que, sovint, presenten una juxtaposició conflictiva que trasllueix especialment en les pràctiques de resolució de conflictes aplicades a les comunitats rurals. La investigació que desenvolupa aquesta tesi s’ha construït a partir de tres eixos que pretenen descriure i analitzar aquest pluralisme jurídic conflictiu: En primer lloc, l’articulació de cultures jurídiques diverses, la qual dóna lloc a una reinterpretació de les formes jurídiques a l’àmbit local. En segon lloc, l’aspecte social del dret, que esdevé l’element diferencial entre la cultura jurídica vindicatòria local i la cultura jurídica estatal. I, en tercer lloc, els usos polítics del costum, que il•lustren la voluntat estatal de perllongar la legitimitat vers la legalitat a partir de l’apropiació que l’Estat ha fet del dina com a recurs jurídic. Els casos etnogràfics documentats a la Regió de l’Haute Matsiatra han permès analitzar aquesta apropiació estatal del dina com un pretext per poder controlar les estructures de poder local així com per legitimar-se políticament davant la seva població.


This thesis aims to analyze conflicts and interactions between different legal cultures in rural communities of Madagascar, specifically in the Haute Matsiatra region, located in the central highlands of the country. In the context of rural communities in the Haute Matsiatra region it has been seen how legal principles of the Malagasy State Law and legal principles of the local vindictive legal culture are juxtaposed in local practices of conflict resolution, especially in cases of cattle theft and territorial disputes, sometimes quite articulate and some others more conflictive. The dina, law based in the local legal practices, has been taken up by the Malagasy State as an own legal resource presenting a conflictive juxtaposition. The research developed in this thesis is built around three pillars: First, the articulation of different legal cultures. Second, the social aspect of the law. Third, the political uses of local practices.

Keywords

Madagascar; Gestió de conflictes; Gestión de conflictos; Conflict management; Dret consuetudinari; Derecho consuetudinario; Customary law

Subjects

572 - Physical anthropology

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

MRiT_TESI.pdf

1.905Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)