International project teams as innovation hubs: power and politics in the knowledge change process

Author

Marques de Araújo, Luciano

Director

Sallán Leyes, José María

Date of defense

2013-10-25

Legal Deposit

B 6153-2014

Pages

460 p.



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Organització d'Empreses

Abstract

The aim of this investigation is to understand how international project teams enable mature multinational enterprises (MNEs) to cope with knowledge diversity and political activity, two well-known disruptive organizational phenomena, in order to leverage their innovative potential and competitive capabilities. To answer this question a longitudinal multi-case study has been designed to collect in-depth qualitative data from three large-scale international projects conducted by a focal MNE and an array of its subsidiaries. In a dialectic way, data collected has been used both to enhance the dynamic knowledge change framework provided by contemporary sociology and to explain the complex mechanisms that make international project teams an increasingly used organizational tool. As a result, knowledge change (and thus innovation) has been found to hinge on a dynamic balance between power and politics which is favored by conditions that are inherent to these organizational settings. Finally, a model describing the mechanisms that enable international project teams to drive knowledge diversity and political activity towards innovation and knowledge change within MNEs has been developed.


L'objectiu d'aquesta investigació és entendre com els equips de projectes internacionals permeten a les empreses multinacionals madures fer front a la diversitat de coneixements i l'activitat política, dues reconegudes fonts de problemes organitzacionals, amb la finalitat de potenciar les seves capacitats d'innovació i potencial competitiu . Per respondre a aquesta pregunta un estudi longitudinal embolicant casos múltiples s'ha desenvolupat per recollir dades qualitatives en profunditat des de tres grans projectes internacionals a càrrec d'una empresa multinacional focal i una gran varietat de les seves filials. D'una manera dialèctica, les dades recollides han estat utilitzats tant per millorar el marc del canvi dinàmic del coneixement proposat per la sociologia contemporània i explicar els complexos mecanismes que fan que els equips de projectes internacionals en una eina cada vegada més utilitzada per aquestes organitzacions. Com a resultat, es mostra que el canvi d'un determinat coneixement depèn d'un equilibri dinàmic entre poder i política afavorit per les condicions que són inherents a aquests formats organitzacionals. Finalment, es desenvolupa un model que detalla els mecanismes que permeten als equips de projectes internacionals impulsar la diversitat de coneixements i l'activitat política cap a la innovació i el canvi del coneixement dins de les empreses multinacionals madures.


El objetivo de esta investigación es entender cómo los equipos de proyectos internacionales permiten a las empresas multinacionales maduras hacer frente a la diversidad de conocimientos y la actividad política, dos reconocidas fuentes de problemas organizacionales, con el fin de potenciar sus capacidades de innovación y potencial competitivo. Para responder a esta pregunta un estudio longitudinal envolviendo casos múltiplos se ha desarrollado para recoger datos cualitativos en profundidad desde tres grandes proyectos internacionales a cargo de una empresa multinacional focal y una gran variedad de sus filiales. De una manera dialéctica, los datos recogidos han sido utilizados tanto para mejorar el marco del cambio dinámico del conocimiento propuesto por la sociología contemporánea y explicar los complejos mecanismos que hacen que los equipos de proyectos internacionales en una herramienta cada vez más utilizada por estas organizaciones. Como resultado, se muestra que el cambio de un determinado conocimiento depende de un equilibrio dinámico entre poder y política favorecido por las condiciones que son inherentes a estos formatos organizacionales. Por fin, se desarrolla un modelo que detalla los mecanismos que permiten a los equipos de proyectos internacionales impulsar la diversidad de conocimientos y la actividad política hacia la innovación y el cambio del conocimiento dentro de las empresas multinacionales maduras.

Subjects

65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Documents

TLMA1de1.pdf

13.11Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/es/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/es/

This item appears in the following Collection(s)