La ultrasonografia endobronquial en el diagnòstic i estadificació del carcinoma de pulmó

Author

Sanz Santos, José

Director

Andreo García, Felipe

Ruiz Manzano, J.

Monsó Molas, Eduard

Date of defense

2013-05-31

ISBN

9788449036934

Pages

104 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina

Abstract

Es tracta d’una tesi doctoral en format compilació que està constituïda per tres articles que investiguen les aportacions de la punció aspirativa transbronquial en temps real guiada per ultrasonografia endobronquial (PATB-tr-USEB) en el diagnòstic i estadificació del carcinoma pulmonar (CP). El primer treball planteja la hipòtesi de que la PATB-tr-USEB por ajudar a reduir la demora diagnòstica en malalts amb sospita de CP. Per això es va avaluar una cohort prospectiva de pacients amb sospita de CP que eren sotmesos a proves diagnòstiques invasives. La PATB-tr-USEB representà en molts casos l’únic mètode diagnòstic, principalment quan no hi havien lesions endobronquials. Així doncs es van poder estalviar molts procediments quirúrgics i per tant es va millorar la demora diagnòstica. El segon estudi compara els resultats de la PATB-rt-USEB amb els de la prova “gold standard” en l’estadificació ganglionar del CP: la mediastinoscòpia. Aquest treball conclou que la PATB-rt-USEB pot ser equivalent a la mediastinoscòpia en quant a resultats sempre que s’assolin uns mínims requisits metodològics (presa de mostres a les estacions ganglionars paratraqueals baixes bilaterals i subcarinal) amb unes xifres de morbimortalitat molts mes baixes que la mediastinoscòpia. El tercer treball avalua la contribució de la tècnica citològica dels blocs cel·lulars en la PATB-tr-USEB. El resultats d’aquest estudi demostren que la tècnica dels blocs cel·lulars millora el rendiment diagnòstic i que contribueix a la obtenció de mostres de qualitat que permeten la realització de tècniques d’inmunohistoquímica i moleculars.


This thesis is a compilation of three articles that investigate the contributions of endobronchial ultrasound-guided real-time transbronchial needle aspiration (EBUS-rt-TBNA) in the diagnosis and staging of lung cancer (LC). The first study focuses on the hypothesis that EBUS-rt-TBNA may help to avoid diagnosis delays in patients with LC suspicion. For these reason a prospective cohort of patients with suspected LC who were undergoing invasive diagnostic tests was evaluated. EBUS-rt-TBNA represented in many cases the only diagnostic method, especially in patients who presented no endobronchial lesions. Thus many patients avoided undergoing surgical procedures test and therefore it contributed to improve the diagnosis delay. The second study compares the results of EBUS-rt-TBNA with mediastinoscopy which is the gold standard test in LC nodal staging. This study concludes that EBUS-rt-TBNA could achieve the same results of mediastinoscopy if a minimum requirements are met (sampling of at least one node from each subcarinal and bilateral lower paratracheal mediastinal stations). The third study evaluates the contribution of cell blocks obtained through EBUS-rt-TBNA to the diagnosis of lung cancer. The results of this study demonstrate that cell blocks improve the diagnostic yield of EBUS-rt-TBNA. Moreover the cell blocks contribute to obtaining high quality samples that allow the performance of immunohistochemistry and molecular techniques.

Keywords

Estadificació; Càncer; Pulmó

Subjects

616.2 - Pathology of the respiratory system. Complaints of the respiratory organs

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

jss.pdf

1.475Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)