Anàlisi bibliomètrica de la producció científica en fisioteràpia a través de la base de dades PEDro

Author

Torres, Cristina, 1966-

Director

Borrego, Àngel (Borrego Huerta)

Date of defense

2013-06-05

Legal Deposit

B. 24781-2013

Pages

339 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Biblioteconomia i Documentació

Abstract

La fisioteràpia és una disciplina relativament nova, en relació amb altres ciències de la salut, què es basa en l'aplicació d'agents físics com a eina terapèutica. Aquesta tesi fa una anàlisi de la producció científica en fisioteràpia a través d'un estudi bibliomètric de les publicacions que es troben a la base de dades PEDro entre 1945 i 2008. L'objectiu és proporcionar als professionals d'aquesta disciplina noves eines que els permetin millorar la qualitat de la seva pràctica clínica, docent i investigadora a l’identificar les temàtiques més investigades, les revistes més rellevants amb evidència científica en fisioteràpia i els països amb una major activitat de recerca, entre d'altres indicadors. Els resultats mostren que l’estat de la fisioteràpia com a ciència està en els seus inicis, però el creixement nombre de publicacions és un indicador de l'evolució científica de la disciplina. Per tal que la fisioteràpia s'arreli com a disciplina científica, cal que les institucions involucrades en la pràctica de la formació i clínica de la fisioteràpia, juntament amb els seus professionals, facin un esforç dirigit a augmentar les recerques, la investigació i posteriors publicacions.


Physiotherapy is a relatively new discipline in relation to other health sciences which are based on the application of physical agents as a therapeutic tool. This thesis is an analysis of scientific production in physiotherapy through a bibliometric study of publications found in the PEDro database from 1945 to 2008. The aim is to provide professionals in this discipline with new tools which will allow them to improve the quality of their clinical, teaching and research practise by indentifying the most popular areas of investigation, the most relevant magazines with scientific evidence in physiotherapy and the countries with greater research activity, among other indicators. The results show the course of physiotherapy as a science to be in its infancy, however, the growth in the number of publications is an indicator of the scientific evolution of the discipline. In order for physiotherapy take root as a scientific discipline, it is necessary that the institutions involved in the training and clinical practice of physiotherapy, together with their professionals, make a concerted effort to increase their research, investigation and subsequent publications.

Keywords

Fisioteràpia; Fisioterapia; Physical therapy; Bibliometria; Bibliometría; Bibliometrics; Producció científica; Producción científica; Scientific production

Subjects

02 - Librarianship

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Documents

CTP_TESI.pdf

3.504Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)